Ropogós, fahéjas cukorral borított mandula: tökéletes gasztroajándék
Összvissz 10 perc munkád lesz az elkészítésével, mégis az egyik legfinomabb nasival várhatod a vendégeket, vagy meg is lepheted őket egy-egy üveg fahéjas mandulával.
A bécsi sütemények, de önmagukban az osztrák sütik is, maguk a megtestesült tökély. A Sacher-torta egy költemény, a vaníliás kifliben egy komplett történelemóra ötvöződik, hogy a fánkról már ne is beszéljünk.
Igaz, hogy a bécsi fahéjas süti talán még nem ekkora legenda, de ha kipróbálod, te is hamar rá fogsz jönni, hogy a benne található marcipántöltelék könnyedén elsőrangú desszertté teszi, és elkerülhetetlen partnere lehet majd egy finom bécsi kávénak is.
Először a tésztát készítjük el. Ehhez a túrót áttörjük egy szűrőn, majd a tejjel, a tojással, a sóval és az olajjal összekeverjük.
A lisztet, a sütőport és a cukrokat is összekeverjük, majd evőkalanként a túróhoz szitáljuk. Ha mindet hozzáadtuk, szép simára és csomómentesre keverjük a tésztát.
Ezután elkészítjük a tölteléket. Ehhez a mazsolát forró vízben megmossuk, szárazra töröljük, majd durvára vágjuk. Az aprított mazsolára ráöntjük a rumot.
A darált mandulát összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a kardamommal, a citromhéjjal, a tejszínnel és a rumos mazsolával.
Ha a töltelék elkészült, a marcipánt is vékony szeletekre vágjuk.
Az idáig pihentetett tésztát most lisztezett deszkára fektetjük, és 40x25 cm-es téglalap méretűre nyújtjuk. A kinyújtott tészta hosszabbik oldaláról levágunk egy kb. 2 cm vastag csíkot.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
A tésztát egy kivajazott és lisztezett tepsibe fektetjük, majd először a felszeletelt marcipánt helyezzük rá, végül pedig a mandulamasszát is ráöntjük.
A tészta hosszabbik oldalait, egymással szemben, majdnem középig feltekerjük. A levágott tésztacsík itt jut majd szerephez: a tészta tetejére fektetve rányomkodjuk.
A süteményt a korábban 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 1 óra alatt készre sütjük.
Ha kivettük a sütőből, még melegében tálaljuk: ujjnyi szeletekre vágva és porcukorral megszórva tökéletes kísérője lehet egy délutáni kávénak.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu