Az eredeti Sacher-torta receptje, ahogy a bécsi szállodában feltalálták – Máig nem változtattak a recepten

sachertortacover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az osztrák gasztronómia egyik legismertebb desszertje a Sacher-torta, csokoládés piskóta baracklekvárral megkenve, roppanós csokimázzal borítva. Ránézésre talán nehéznek tűnik a kivitelezése, valójában az egyik legegyszerűbben készülő torta.

Bécs legkedveltebb tortáját 1832-ben egy fiatal, mindössze 16 éves cukrász fiú, Franz Sacher alkotta meg, majd fia, Eduard Sacher továbbfejlesztette a kedvelt receptet. A fiú, Eduard 1876-ban alapította meg a Sacher szállodát, ami még ma is üzemel, kizárólag ebben a szállóban készítik az eredeti titkos recept alapján a tortát. Az egyik féltve őrzött titok a sütemény kapcsán a csoki mennyisége, ami a tésztába kerül. A szállóban naponta 7000 tojást használnak el a kuriózumnak számító desszert elkészítéséhez, a liszt, amivel dolgoznak, különleges eljárással készül, csakis a szálló számára.

Mi is el tudjuk készíteni!

A tökéletes tészta megalkotásához 6 darab tojást használunk, a sárgájától gazdag lesz, a fehérjével felvert cukor lággyá teszi, a csokoládé pedig a bársonyosságért felel. A piskótát felmelegített baracklekvárral öntjük nyakon, amit a tészta magába szív, a csokibevonat csak azután kerül a tortára, mikor már a lekvár megdermedt. Az isteni sütemény mellé mindig kínáljunk tejszínhabot, tökéletesen illik hozzá.

Sacher-torta

sachertortact

Hozzávalók 6 személyre

Torta:

  • 150 gramm liszt
  • 5 gramm sütőpor
  • 75 gramm porcukor
  • 7 gramm cukor
  • 150 gramm vaj
  • 150 gramm étcsokoládé
  • 6 darab tojás
  • 8 gramm vaníliás cukor
  • 150 gramm baracklekvár

Bevonat:

  • 200 gramm étcsokoládé
Recept idők

Elkészítés:

A vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt olvasztott csokit is elkeverjük a porcukros keverékkel.

A tojásokat válasszuk szét.

A tojássárgáját egyesével keverjük el a porcukros-csokis keverékkel.

A tojásfehérjéből, a cukorral és vaníliás cukorral együtt kemény habot verünk, ezután óvatos mozdulatokkal összekeverjük a tojássárgás keverékkel, majd a lisztet és sütőport is belekeverjük.

A tésztát kivajazott formában, 180 fokos légkeveréses sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.

Miután a tészta kihűlt, vágjuk ketté, kenjük meg forralt baracklekvárral, a piskótalapok összeillesztése után a tetejét és oldalát is kenjük meg, és várjunk, amíg a tészta megszívja magát a lekvárral.

Végezetül olvasztott csokival öntsük le a tortát, hogy mindenhova jusson. Miután megkötött a csoki, szeletelhetjük a tortát.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük