Így készül a levegős, foszlós nápolyi pizzatészta: a sütése sem mindegy
Utazz Nápolyba egy pár pillanat erejéig, autentikus olasz pizzatésztareceptet mutatunk.
A pizzáról elsőre mindenkinek az olaszok jutnak az eszébe. Nincs ez másként velem sem, hiszen ki ne szeretné a ropogós, vékony pizzatészta nyújtotta élvezetet?
Viszont, mivel valószínűleg keveseknek adatott meg, hogy egy kemence legyen a konyhája egyik szegletében, be kell érnünk néhány hagyományos, de tuti házi pizzarecepttel. Ezúttal egy egyszerű margherita pizza receptjét mutatjuk, amelynek abszolút kezdők is nekiveselkedhetnek.
A lisztet tegyük egy nagy tálba, és keverjük bele az élesztőt, illetve adjuk hozzá a sót.
Keverjük el, majd az egész közepére készítsünk egy mélyedést: ebbe öntsük bele a langyos vizet és az olívaolajat, majd fakanál segítségével, kívülről befelé haladva, szépen keverjük össze az alapanyagokat. Egy puha és meglehetősen nedves tésztát kell kapnunk.
A tésztát ezután borítsuk lisztezett felületre, majd 5 percig gyúrjuk. Ezután konyharuhával takarjuk le, és tegyük félre, hogy meg tudjon kelni (kb. 30 perc).
A paradicsomot mossuk meg és vágjuk félbe. A mozzarellát karikázzuk fel.
A fokhagymát tisztítsuk meg, majd vágjuk fel apróra. A bazsalikommal szintén ekképpen tegyünk.
Készítsük el a szószt, amíg kel a pizzatészta.
Ehhez egy tálban keverjük össze a passzírozott paradicsomot, a felaprított bazsalikomot és a fokhagymát. Ha kész, hagyjuk állni szobahőmérsékleten, hogy az ízek összeérhessenek.
A tésztából csináljunk két azonos méretű golyót. A golyóbisokat egyesével, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 25 cm átmérőjűre. A tészta akkor jó, ha nagyon vékonyra nyújtjuk, hiszen a sütőben tovább fog kelni.
A sütőt melegítsük elő 240 fokra és tegyünk be egy tepsit, akár felfordítva is, a sütő felső rácsára, hogy előmelegítsük.
A kinyújtott pizzákat tegyük lisztezett felületre, majd egyesével kenjük meg őket a paradicsomos szósszal.
Ízlés szerint tegyük rá a felkarikázott sajtot és a félbevágott paradicsomokat, majd locsoljuk meg olívaolajjal, és igény szerint sóval, borssal is ízesíthetjük. Végül hintsük meg reszelt parmezánnal is.
A felmelegedett tepsire tegyük át a pizzákat, és kb. 8-10 perc alatt süssük őket készre.
Díszítésként szórhatunk rájuk pár friss bazsalikomlevelet, illetve még egy kis olívaolajjal is meglöttyinthetjük.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu