Így készül a levegős, foszlós nápolyi pizzatészta: a sütése sem mindegy

napolyi-pizza-recept2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Utazz Nápolyba egy pár pillanat erejéig, autentikus olasz pizzatésztareceptet mutatunk.

Nápolyi pizzát készíteni nem nagy ördöngösség, csak egy jó receptre, megfelelő minőségű alapanyagokra és egy adag türelemre van hozzá szükség. Az eredeti nápolyi pizzában se olaj, se cukor, se tej nincsen, csak liszt, víz, só és élesztő alkotja a tésztát.

Fontos, hogy a liszt 00-s típusú legyen, azzal lesz a legjobb az eredmény, élesztőből viszont frisset és szárítottat is használhatsz. Csak egészen minimális mennyiségre van szükség a térfogatnövelőből, ugyanis a hosszas kelesztéstől és pihentetéstől lesz olyan légies és könnyű a tészta.

Bár apukám már évek óta mennyei nápolyi pizzákat készít, a pontos mennyiségekhez a YouTube-ot hívtam segítségül, méghozzá Johnny Di Francesco zseniális receptjét. A videó nagy segítség a pizza formázásához, ugyanis a hosszas pihentetés mellett a másik aranyszabály, hogy nem szabad kinyújtani a tésztát! Csak kézzel szabad kihúzni, formázni, peremet képezni, így nem vesznek el a légbuborékok.

Nápolyi pizzatészta

napolyi-pizza-recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 kg pizzaliszt (00-s)
  • 600 ml víz
  • 30 g
  • 0.5 tk porélesztő vagy 2 g friss élesztő
Recept idők

Elkészítés:

A szobahőmérsékletű vizet és a sót keverjük össze egy nagy tálban. Adjunk hozzá 100 gramm lisztet, keverjük csomómentesre, míg palacsintatésztaszerű masszát nem kapunk. Keverjük bele az élesztőt is.

Kezdjük el adagolni a maradék lisztet: apránként adjuk hozzá. Mikor nagyjából összeállt, borítsuk egy tiszta dolgozófelületre, kezdjük el dagasztani. Akkor jó, mikor rugalmas, fényes gombóc lett belőle. Érdemes letesztelni: picit nyomjuk be a tésztát, ha magától visszaugrik, készen van.

Fedjük le a tésztát konyharuhával, majd meleg helyen hagyjuk állni 2 óráig.

Ha megkelt, osszuk a tésztát 250 grammos darabokra. Minden darabból formázzunk egy golyót. Tegyük a golyókat egy nagy, légmentesen zárható edénybe egymás mellé, majd fedjük le az edényt. Hagyjuk pihenni kb. 16-18 fokon 24 óráig. (Ha tovább tárolnánk őket, légmentesen lezárva, a hűtőben akár 5 napig is elállnak.)

A tésztagolyót tegyük lisztezett felületre, majd a pizzát kézzel formázzuk, semmiképpen se nyújtsuk! Így lesz szép pereme, a közepén pedig vékony. Itt találsz egy videót, hogyan történik a formázása.

Utána jöhetnek is rá a választott feltétek, illetve egy kis olívaolajjal is spricceld meg. 

Ideális esetben kemencében, legalább 400 fokon történik a pizza sütése, de otthoni körülmények között a pizzasütő kő és a sütő maximum hőmérséklete is működik. Ahogy ropogós és foltos az alja, készen van.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük