Fejedelmi zöldséges, csirkés tagine: igazi marokkói finomság
Nem kell Afrikáig utaznod, hogy különlegesen fűszerezett zöldséges tagine-t kóstolhass. A csirkével és zöldségekkel együtt sült finomságot otthon is elkészítheted.
Ez a marokkói fűszeres rizs alig igényel több munkát egy megszokott rizibizinél vagy zöldséges rizsnél, így érdemes felvenni a repertoárodba, hiszen ezzel a recepttel az ízélmény garantált.
A rizs mellé olyan ízesítők kerülnek, mint a fahéj, a kömény, a kardamom, a koriander vagy épp a narancshéj, emellett pedig pirult mandula és aszalt gyümölcsök gazdagítják. Ez a köret bármilyen tányért képes feldobni, de elég tartalmas ahhoz is, hogy önmagában, salátaként fogyaszd.
A rizst öblítsük le folyó víznél, alaposan csepegtessük le, és tegyük félre.
Az olívaolajat hevítsük fel egy közepes edényben, majd 2-3 percig dinszteljük benne a hagymát. Adjuk hozzá a rizst, a sót és a fűszereket (fahéj, kömény, koriander, kardamom, szerecsendió, kurkuma), további 2-3 percig folyamatos kevergetés mellett együtt is pirítsuk, majd öntsük fel az alaplével vagy vízzel.
Forraljuk fel, majd fedő alatt, közepes hőfokon főzzük 10-15 percig, vagy amíg rizs teljesen fel nem szívja a folyadékot. Ekkor vegyük le a tűzről, és további 10 percig hagyjuk, hogy a saját gőzében tovább puhuljon. Egy villával óvatosan lazítsuk fel, így a szemek nem tapadnak össze.
Adjuk hozzá a narancs levét és reszelt héját, a mandulát, a mazsolát és a mentát, forgassuk össze, és már fogyaszthatjuk is.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors