
A spenót is lehet különleges – Mascarpone és majoranna dobja fel

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Egyszerű, házi rukkolás pesto: gyors szósz tésztára vagy pirítósra

Nyári tócsni kukoricával és juhtúróval: egyszerű, mégis mennyei

Jéghideg meggyleves joghurttal: pirított mandulaszeletekkel kínáld

7 ötlet, mit készíts eperből desszert helyett: sósan is isteni

Leveskocka házilag: csak zöldség, semmi adalékanyag
Azok közé tartozom, akik nemcsak egyszerűen szeretik, hanem őszintén rajonganak a spenótért.
Nagypapám szerint kétféle ember él a Földön: az egyik a spenótot, a másik a sóskát szereti. Én mindkettőt, de ha valóban választani kellene, akkor a spenótra tenném a voksomat.
A legjobban friss spenóttal szeretek dolgozni, de ha időszűkében vagyok, akkor a mirelit is megteszi. Én nagymamámtól tanultam a spenótkészítést, ő pluszban mindig tett bele egy kevés tejfölt, de nem sűrítette. Mostanában tejszínnel főzöm, amitől sokkal selymesebb.
Nemrég találtam egy még izgalmasabb receptet, amely mascarponéval dúsítja és egy kis majorannával fűszerezi. A mascarpone nem csak édességekbe való, a főzelékeket is feldobja. A receptet a Főzelékes Feri című szakácskönyvből néztem ki, de sietősre vettem, így mirelit spenótból készítettem el. Hogy mégse legyen híján a frissnek, egy doboz bébispenótot megpároltam, majd azt is hozzákevertem.
Spenót mascarponéval

Hozzávalók 2 adaghoz
- 2 evőkanál vaj
- 3 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag fagyasztott spenót vagy püré
- 300 milliliter zöldségalaplé
- 100 gramm mascarpone
- 0.5 evőkanál étkezési keményítő
- 1 teáskanál majoranna (friss)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 500 gramm bébispenót
- opcionális pirított mandula (díszítéshez)
Elkészítés:
Egy lábasba tegyük bele az olívaolajat, majd a vajat, és közepes lángon fonnyasszuk meg rajta az apóra szeletelt fokhagymát. Sózzuk, majd szórjuk bele a majorannát, pirítsuk pár másodpercig. Tegyük rá a fagyasztott spenótot, öntsük fel az alaplével, és főzzük, forraljuk pár percig.
Egy serpenyőben melegítsünk vajat, fonnyasszuk meg rajta a bébispenótot. Kicsit sózzuk meg. Keverjük hozzá a többihez.
A keményítőt keverjük ki a mascarponéval és két evőkanál spenóttal, majd sűrítsük be vele a főzeléket. Ne forraljuk, csak melegítsük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tetejét díszíthetjük pirított mandulával.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors