
Mascarponés, sütőtökös piskótatekercs: pillekönnyű a tésztája

A szemet gyönyörködtető piskótarolád őszi kiadásban kerül az asztalra. A puha piskóta ízben és színben is különleges, köszönhetően a sütőtöknek és a fahéjnak.
Nagyanyáink idejében a sütőtök felhasználása nem volt annyira kreatív, mint napjainkban. Régen főleg sütőbe tolva készítették el, ma pedig levesekbe, ragukba, salátákba és még izgalmas süteményekbe is kerülhet az ősz nagy kedvence. A sütőtököt érdemes édes és sós sütik megalkotásánál is kipróbálni, remekül illeszkedik tésztákba és krémekbe is.
A különleges piskótatekercs az ősz kedvelt ízeivel készül, sütőtök és fahéj bolondítja a tésztát, így egyszerűen ellenállhatatlan lesz. A krémre se lehet panasz, mascarpone, vanília és habtejszín alkotja: az összeállításánál érdemes kóstolni, ha nem elég édes, mehet még bele cukor, vagy használj kevesebbet, ahogy tetszik.
-
2023-12-01 06:32:01
-
2023-11-21 08:52:01
-
2023-09-17 08:36:01
Mascarponés-sütőtökös piskótatekercs

Hozzávalók 6 személyre
Piskóta:
- 5 darab tojás
- 5 evőkanál cukor
- 5 dkg sütőtökpüré
- 5 evőkanál finomliszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 csipet só
- 1 teáskanál fahéj
Krém:
- 250 g mascarpone
- 1 evőkanál vaníliakivonat
- 4 dl habtejszín
- 4 evőkanál porcukor
Tetejére:
- krém vagy porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
A tojásokat válasszuk ketté, majd a sárgáját keverjük habosra a cukor felével, ezután a sütőtökpürét is adjuk hozzá.
A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük kemény habbá.
A lisztet a sütőporral, sóval és fahéjjal szitáljuk a sárgájához, keverjük össze, majd óvatosan, a tojásfehérjével is forgassuk egybe.
A bekevert masszát simítsuk sütőpapírral bélelt tepsibe, majd toljuk 175 fokosra előmelegített sütőbe, és 8-12 perc alatt süssük készre a piskótát.
A kész piskótát még melegen tekerjük fel, közben készítsük el a krémet.
A mascarponét a vaníliakivonattal, habtejszínnel és porcukorral verjük habosra.
A kihűlt piskótát tekerjük ki, majd kenjük meg a mascarponés krémmel, és ismét tekerjük fel. Ha túl sok lett a krém, félre is tehetjük kávéba, vagy más süteményhez, de a piskótarolád díszítésére is felhasználhatjuk.
A kész piskótatekercset porcukorral is meg lehet szórni.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!