Mediterrán hangulatú fehérbab-leves: ízes és tápláló

görögbablevescover
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

A görög konyha bablevesében a paradicsom és az oregánó aromái érvényesülnek a legjobban, tökéletes harmóniában vannak az ízek.

A fasolada népszerű minimalista fogás, amely viszonylag kevés alapanyagból készül. Bableves lévén talán furcsán hangzik, de nem rántjuk, sőt, húst sem teszünk bele, de sok verziója létezik. A leves különleges aromáiról az oregánó és a passzírozott paradicsom gondoskodik, tálalásnál pedig érdemes feta sajtot morzsolni bele.

A leves készítése előtti este áztassuk be a babot annyi vízbe, amennyi ellepi, főzésnél pedig friss vízzel öntsük fel. Én finomra szoktam vágni a zöldségeket fasolada készítésénél, de durvábbra is lehet darabolni a répát, hagymát, zellert, ahogy jólesik.

Egyszerű, de laktató leves, könnyen variálható, az ízekkel is lehet játszani, például vannak olyan régi receptek, amelyekben almakockák is kerülnek a levesbe, vagy a paradicsom mennyiségét növelik.

Fasolada

görögbablevesct

Hozzávalók 4 személyre:

  • 500 gramm fehér bab (száraz)
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • 2 darab sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál angol zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 6 darab koktélparadicsom
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 maréknyi petrezselyem
  • ízlés szerint só és bors
  • 2 evőkanál passata (passzírozott paradicsom)
Recept idők

Elkészítés:

A babot bőséges vízben egy éjszakán át áztatjuk.

Másnap leszűrjük, lábasba tesszük és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi, közepes lángon felforraljuk, majd leszedjük a habját. A készülő leves alatt kisebbre állítjuk a lángot, és 1 órán át gyöngyöztetve főzzük.

A hagymát, fokhagymát, répát és zellert finomra vágjuk.

Egy másik lábasban megdinszteljük a finomra vágott zöldségeket 4 evőkanál olívaolajon, sóval, borssal ízesítjük. Körülbelül 8 perc után a zöldségek megpuhulnak, ekkor a finomra vágott paradicsom és a 2 evőkanál passata és oregánó is a lábasba kerül. Úgy 3-4 perc után a zöldséges keveréket a babhoz adjuk, alaposan elkeverjük vele. A levest 30-45 perc alatt készre főzzük, ha szükségesnek érezzük, öntsünk még hozzá vizet.

 A levest friss petrezselyemmel vagy zellerzöldjével megszórva, morzsolt feta sajttal és leheletnyi olívaolajjal megöntözve tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük