Könnyed, mediterrán tésztasaláta: a füstölt lazactól lesz izgalmas

3
Nyomtatás
tesztasalata
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Aki kedveli a salátát és a füstölt lazacot, az ezt a villámgyorsan elkészíthető, könnyű receptet is hamar megszereti.

Ennek a tésztasalátának a különlegessége a zamatos és krémes citromos öntetben rejlik. Ettől lesz extra az íze, miközben gyorsan és mégis könnyen elkészíthető akár ebédre vagy vacsorára is.

Grillezéshez is tökéletesen passzoló köret, ami kapribogyóval, uborkával, orzotésztával és még megannyi finom hozzávalóval készül. Természetesen egy pohár finom fehérbort se felejts el mellé szervírozni!

Mediterrán tésztasaláta

tesztasalata

Hozzávalók 4 adaghoz

A salátához:

  • 180 g orzotészta
  • 0.5 db kígyóuborka
  • 2 ek apróra vágott lila hagyma
  • 2 ek kapribogyó
  • 200 g füstölt lazac
  • 4 db retek
  • 1 marék bébimángold (tépősalátával is helyettesíthető)

Az öntethez:

  • 2 ek majonéz
  • 1 ek tejföl v. görög joghurt
  • 0.5 tk dijoni mustár
  • 0.5 ek olívaolaj
  • 1 ek citromlé
  • 1 db biocitrom reszelt héja
  • 1 csipet fokhagymapor
  • 1 ek felaprított friss kapor
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Forraljunk fel egy közepes méretű lábosban sós vizet az orzo megfőzéséhez. A csomagolási útmutatót követve főzzük a kívánt keménységre.

Ha kész, öntsük le róla a vizet és alaposan csepegtessük le, majd tegyük egy nagy tálba.

Készítsük el az öntetet: ehhez az összes hozzávalót tegyük egy kisebb méretű tálba, és alaposan dolgozzuk össze.

Az uborkát mossuk meg, majd vágjuk 1-2 cm-es karikákra, azokat pedig vágjuk további négy egyenlő részre. A retket szintén mossuk meg, majd karikázzuk fel vékonyan. Tisztítsuk meg a lila hagymát is, és azt is vágjuk egészen apró darabokra. A lazacot tépkedjük vagy vágjuk kisebb darabokra.

Ezután adjuk hozzá a tésztához a saláta többi hozzávalóját: a felvágott uborkát, a lila hagymát, a kapribogyót, a retket, a füstöltlazac-darabokat, a salátaleveleket.

Keverjük össze a tésztával, mielőtt tovább ízesítenénk, mivel a tésztát is sós vízben főztük ki, tehát annak is lesz már önmagában egy enyhe sóssága. 

Ha ízre még nem tökéletes, sóval és borssal ízesítsük, majd öntsük rá a kész öntetet. 

Ezt a salátát a legjobb hidegen vagy szobahőmérsékleten tálalni.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon