Puha medvehagymás pogácsa krumplival gyúrva: ilyen finomat még nem ettél
A tavasz kedvenc pogácsája medvehagymával készül, és a krumplitól és a tejföltől lágy textúrát kap.
A medvehagyma a tavasz első hírnökei közé tartozik. Az enyhén fokhagymás zamatú zöld szezonja rövid, úgyhogy amíg tart, érdemes minél több finomságban használni. A medvehagyma finom szendvicsbe, salátába, ragukba és kencékbe csempészve, valamint levesekben, húsok töltelékeként, köretekben és sós sütemények tésztájában is elfér. A zöld felhasználása rengeteg módon történhet, megéri felfedezni, kísérletezni új receptekkel.
A medvehagyma egyik legjobb felhasználása, ha pogácsa tésztájába kerül, ez többféle recept szerint is megvalósulhat. Joghurtos vagy krumplis tésztájú masszában is szuper, és még sós vagy sajtos rudakba is kerülhet. Én most egy régi mamaféle receptet próbáltam ki: a finomság elkészítése nem mondható nehéznek, és még keleszteni sem kell a tésztát. Ha még gazdagabban dobnád össze, akkor reszelt sajtot is szórhatsz a vajas, medvehagymás töltelékre.
A langyos tejbe keverjük bele az élesztőt és a cukrot. Ezután takarjuk le egy konyharuhával, és 8-12 perc alatt futtassuk fel.
A lisztet forgassuk egybe a sóval, majd adjuk hozzá a felfutott élesztőt és a libazsírt, és dolgozzuk egybe az alapanyagokat. Az összeállt tésztát osszuk négy egyforma méretű cipóra.
A medvehagymát mossuk meg, csepegtessük le és aprítsuk fel.
A vajat a tojássárgájával és sóval keverjük habosra.
A tésztákat enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd kenjük meg vajjal, és szórjuk meg medvehagymával. Ezután tekerjük fel a tésztát.
A feltekert tésztából vágjunk ferde háromszögeket.
A felvágott tésztaháromszögeket sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejüket kenjük meg felvert tojással. A finomságok tetejét ízlés szerint szórjuk meg reszelt sajttal, köménymaggal vagy szezámmaggal. Ezután toljuk a tepsit 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu