Puha medvehagymás pogácsa krumplival gyúrva: ilyen finomat még nem ettél

Krumplis-medvehagymás pogácsa cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tavasz kedvenc pogácsája medvehagymával készül, és a krumplitól és a tejföltől lágy textúrát kap.

A zsenge, illatos medvehagyma szezonja elkezdődött. E rövid időszakot érdemes kihasználni, és elkészíteni a klasszikus medvehagymás finomságokat.

Nálam az első számú medvehagymás kedvenc a pogácsa, melyet túróval vagy burgonyával dúsítva szoktam elkészíteni. A finomság nagyon kapós, épp ezért olykor dupla adagban sütöm, mert pillanatok alatt eltünteti a család vagy a hirtelen felbukkant vendégsereg. A medvehagymát ízlés szerint adagold: én egy csokrot használok 25 dkg liszthez, de ha még intenzívebb ízekre vágysz, akkor csak bátran!

Krumplis-medvehagymás pogácsa

Krumplis-medvehagymás pogácsa ct

Hozzávalók 4 személyre

  • 20 dkg krumpli
  • 1 csomag medvehagyma
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál
  • 1 csomag instant élesztő
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 15 dkg vaj
  • 2 evőkanál tejföl (szükség szerint)
  • 1 darab tojás
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit héjastól főzzük meg, majd hűtsük ki, és pucoljuk meg.

Az alaposan megmosott medvehagymát vágjuk finomra.

A finomlisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót és az élesztőt. Ezután adjuk hozzá a finomra aprított medvehagymát, reszelt főtt burgonyát, reszelt sajtot és reszelt hideg vajat.

A tésztát kezdjük el összedolgozni, közben evőkanalanként adjunk hozzá tejfölt.

A begyúrt tésztacipót tegyük hűtőbe 30-60 percre. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd rácsozzuk be a tetejét késsel (nem szükséges), utána szaggassuk ki pogácsaszaggatóval.

A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük 30-60 percet. Ezután kenjük le felvert tojással, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük