
Puha medvehagymás pogácsa krumplival gyúrva: ilyen finomat még nem ettél

A tavasz kedvenc pogácsája medvehagymával készül, és a krumplitól és a tejföltől lágy textúrát kap.
A zsenge, illatos medvehagyma szezonja elkezdődött. E rövid időszakot érdemes kihasználni, és elkészíteni a klasszikus medvehagymás finomságokat.
Nálam az első számú medvehagymás kedvenc a pogácsa, melyet túróval vagy burgonyával dúsítva szoktam elkészíteni. A finomság nagyon kapós, épp ezért olykor dupla adagban sütöm, mert pillanatok alatt eltünteti a család vagy a hirtelen felbukkant vendégsereg. A medvehagymát ízlés szerint adagold: én egy csokrot használok 25 dkg liszthez, de ha még intenzívebb ízekre vágysz, akkor csak bátran!
-
2023-04-03 10:16:02
-
2023-04-01 10:16:01
-
2023-03-31 08:32:02
Krumplis-medvehagymás pogácsa

Hozzávalók 4 személyre
- 20 dkg krumpli
- 1 csomag medvehagyma
- 25 dkg finomliszt
- 1 teáskanál só
- 1 csomag instant élesztő
- 10 dkg reszelt sajt
- 15 dkg vaj
- 2 evőkanál tejföl (szükség szerint)
- 1 darab tojás
Elkészítés:
A krumplit héjastól főzzük meg, majd hűtsük ki, és pucoljuk meg.
Az alaposan megmosott medvehagymát vágjuk finomra.
A finomlisztet szitáljuk keverőtálba, majd forgassuk hozzá a sót és az élesztőt. Ezután adjuk hozzá a finomra aprított medvehagymát, reszelt főtt burgonyát, reszelt sajtot és reszelt hideg vajat.
A tésztát kezdjük el összedolgozni, közben evőkanalanként adjunk hozzá tejfölt.
A begyúrt tésztacipót tegyük hűtőbe 30-60 percre. Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd rácsozzuk be a tetejét késsel (nem szükséges), utána szaggassuk ki pogácsaszaggatóval.
A pogácsákat sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük 30-60 percet. Ezután kenjük le felvert tojással, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!