Házi mentaszirup a legfinomabb limonádéhoz vagy mojitóhoz
A mentaszirup nagyon egyszerűen készül, ráadásul univerzálisan felhasználható, rengetegféle hűsítő ital alapja lehet.
Mostanában nincsen átmeneti idő, a téli hidegek után szinte rögtön beköszönt a nyár, a nagy melegben pedig nagyon fontos a folyadékpótlás. Ha a víz nem csúszik annyira, próbálkozz a teával, cukor nélkül vagy minimális mézzel készítve tökéletes szomjoltó.
Az alábbi változat alapja zöld tea, e mellé kerül a friss menta, de választhatsz gyümölcsteát is, ha koffeinmentes ital a célod, sőt, teljesen el is hagyhatod a teafiltert, és csak a zöldfűszert is leforrázhatod.
A zöld teát nem szabad sokáig ázni hagyni, mert keserű lesz, 2-3 perc után ki is veheted a forró vízből. A mentának viszont több időt adj, fedő alatt hagyd állni 15-20, de akár 30 percig is, hogy teljesen átadja az ízét a víznek.
Melegítsük forrásig az 1 liter vizet. Húzzuk le a tűzről, tegyük bele a zöld teát és a 3 ág mentát. Fedjük le, majd hagyjuk állni: a teafiltereket 3 perc után távolítsuk el, a mentát hagyjuk benne 15-20 percig.
Utána vegyük ki a mentát is, majd keverjük bele a mézet. Adjuk hozzá a hideg vizet és kb. 1 bögrényi jeget.
Osszuk szét a poharak között, majd friss mentalevéllel kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu