Ezért fontos a folyadékpótlás - Érvek és tények, miért igyunk eleget

folyadékeredeticover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mit jelent az egészséges életmód? Mikor ez a kérdés szóba kerül, rögtön arra gondolunk, milyen fontos is a megfelelő táplálkozás, testedzés, hogy mindig kipihenjük magunkat, stresszmentesen éljünk és ami a legfontosabb, mindig figyeljünk, hogy kellő folyadékmennyiséget juttassunk a szervezetünkbe.

Hamarosan beköszönt a téli időszak, és ilyenkor valahogy elfelejtjük, milyen fontos a megfelelő folyadékbevitel. Ezzel a kérdéssel mindig csak nyáron foglalkozunk, amikor elviselhetetlen hőség tombol, és mindenhol arra figyelmeztetnek minket, igyunk, mert ha nem, baj lesz. Ez így is van, de nem csak nyáron, télen is figyelnünk kell az optimális folyadékbevitelre.

A víz nélkülözhetetlen szerepet tölt be az életben, segíti a szervezet megfelelő működését, szabályozza a vérnyomást, vérkeringést, oldja és szállítja a tápanyagot, hozzájárul az elme frissességéhez, segít megőrizni a bőr szépségét és még a testhőmérséklet szabályozásáért is felelős.

A víz a barátunk

Napi 2-2,5 liter folyadék az ideális, amit ne egyszerre, hanem szépen fokozatosan adagolva juttassunk a szervezetünkbe. A folyadékszükséglet függhet az életkortól, a testsúlytól, a fizikai tevékenységtől. Sokan csak akkor emelik a kezüket a pohárért, ha megszomjaztak, vagy ha érzik, hogy a fejük megfájdult, mert az utalhat a kiszáradásra. Na, ezeket nem szabad megvárni! Mindig ügyeljünk rá, hogy egy palack víz a kezünk ügyében legyen, így biztos, hogy elkerüljük a dehidratációt. Ha például valaki monitor előtt dolgozik, tegyen mellé egy üveg ásványvizet, így a szem mindig rátéved és nehéz elfelejtkezni róla.

folyadékeredetict1

Mi az a dehidratáció?

Egyszerűen kiszáradás. Nagy mennyiségű folyadékvesztés, ami elsősorban gyerekek és idősek ellensége, így nekik még jobban oda kell figyelniük a megfelelő folyadékbevitelre. Ha megtörténik a dehidratáció, kezelése különféle oldott sók pótlása révén történik orvos felügyelete mellett. Persze mindez megelőzhető, ha figyelünk testünk mozzanataira.

Ha félvállról vesszük a vízfogyasztást, a testünk jelezni fog. A fáradtság gyakran bekopogtat hozzánk, gyengének és kedvtelennek érezzük magunkat. A koncentrálóképességünk nem lesz a toppon, emellett még a fejünk is fájhat.

Fentebb már érintettem, mennyi a javasolt, amit nem csak vízfogyasztással juttathatunk a szervezetünkbe.

Teák és gyümölcslevek

Azok részesítik előnyben, akik nem szeretik a sima vizet. A legtöbb gyerek pedig egyenesen utálja az íztelen, színtelen folyadékot. Ők kapjanak teát vagy gyümölcslevet, arra azonban ügyeljünk, ne egy cukros szirupot igyanak, illetve a tea vízhajtó hatásával is számoljunk. 

Tej és a gyümölcsök

A tej és a gyümölcsök találkozását egy jó turmixban is élvezhetjük. Kiváló napindító.

Igyunk smoothie-t!

Egy erős turmixgép a legjobb barátunk lehet a konyhában, sok finom, egészséges frissítő italt készíthetünk. De ha nincs turmixunk, szerencsére a szupermarketek polcain is bőven vár ránk választék smoothie-k terén.

smoothieeredeti1

Főtt és friss alapanyagok

A folyadékbevitel egy részét táplálkozással egészítjük ki, friss gyümölcsök és zöldségek, valamint levesek és főzelékek fogyasztásával.

Csak óvatosan! 

Mivel tudjuk, hogy egészséges a víz, vannak, akik könnyen átesnek a ló túloldalára és túlisszák magukat, ez pedig káros!

Nevezzük vízmérgezésnek, ami egy új orvosi tanulmány szerint súlyos károkat visz végbe szervezetünkben, például vese-, de főként szívproblémák és túlzott izzadás is kialakulhat. A szervezetünk mindig jelzi mennyit bír el.

Figyeljünk magunkra! Tartsuk be a mértékletesség szabályait, és ne feledjük, a víz maga az élet, ami valódi áldásként tölti fel testünket, ép testben pedig jó élni!

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük