Fűszeres, mexikói feketebab: köret, töltelék, de egytálétel is lehet
Ez a babos étel egy szuper tartalmas és ízletes fogás akár önmagában fogyasztanád, akár köretként vagy töltelékként. Az íze épp olyan, mint az éttermi változaté, az elkészítése pedig pofonegyszerű.
Ha egy kiadós és olcsó babos ragura vágysz, akkor ez legyen az első, amit elkészítesz. Fontos, hogy nem chilis babról van szó, ez annak egy megúszósabb és sokoldalúbban felhasználható raguváltozata.
Fogyaszthatod önmagában vagy köretként, de burritóba, tacóba töltve és még tortillachips mellé is isteni. A krémes textúrája pedig már csak hab a tortán.
Mexikói feketebab
Hozzávalók 4 személyre
- 1 db feketebabkonzerv (kb. 400 g)
- 2 ek olívaolaj
- 1 fej lila hagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 db jalapeño vagy serrano paprika
- 0.5 tk őrölt kömény
- 2 tk oregánó
- 0.5 tk chilipehely
- 400 g paradicsompassata
- 1.5 tk só
- 1 csipet bors
- 1 ek friss lime-lé
- 1 csokor friss koriander
Elkészítés:
Az olajjal együtt hevítsünk fel egy nagyobb serpenyőt, és dinszteljünk meg benne az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a felkockázott jalapeño paprikát, a köményt, az oregánót és a chilipelyhet, és pirítsuk együtt is 1-2 percig.
Öntsük hozzá a paradicsompassatát, és alacsony hőfokon rotyogtassuk 5 percig.
A levével együtt adjuk hozzá a babkonzervet, és főzzük tovább 15 percig, vagy amíg egy krémes szószt kapunk.
Ízesítsük lime levével, sóval, borssal és friss korianderrel.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!