Mexikói fűszeres kávé: tejhab és kávélikőr bolondítja meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a forró, melengető ital az egyik legjobb napindító, de nemcsak mint kávé, hanem mint egy kellemes édesség is megállja a helyét.
A kávéimádóknak kötelező, az édességkedvelőknek pedig nagyon ajánlott kipróbálni ezt a habos finomságot. Az alapot adó espressót a vanília és a fahéj fűszerezi meg, de a krémes kávélikőr sem hiányozhat belőle.
A tejhab készítése
Ha édesebben szeretitek a kávét, akkor az espressóba keverjetek egy kis cukrot vagy mézet, mielőtt felöntitek a tejhabbal. Magas zsírtartalmú tejet kell használni a habhoz, különben nem áll majd meg. Én gőzöléssel készítettem - van ilyen funkció a kávégépünkön -, de tejhabosító készülékkel is dolgozhattok, a kis, elemes változatot már pár szár forintért be lehet szerezni.
Nem baj, ha nem lesz teljesen szilárd a hab és kicsit összefolyik a kávéval, ha pár percig állni hagyjátok, szépen el fognak különülni a rétegek. A kávé tetejére frissen felvert tejszínhab és egy csipet fahéj kerül - ez koronázza majd meg a forró, krémes italt.
Mexikói fűszeres kávé
Hozzávalók 1 adaghoz
- 85 milliliter espresso
- 85 milliliter zsírosabb tej
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
- 30 milliliter kávélikőr
- 1 csipet fahéj
- ízlés szerint tejszínhab
Elkészítés:
Főzzünk le egy erős espressót.
A tejből tejhabot kell készíteni, vagy gőzöléssel, ha van ilyen funkciónk a kávégépen, vagy tejhabosítóval. Nem baj, ha nem lesz teljesen szilárd a hab.
Öntsük egy csészébe az espressót, a kávélikőrt, a vaníliakivonatot és a fahéjat, keverjük alaposan össze.
Óvatosan öntsük rá a tejhabot, hogy a két réteg ne folyjon össze.
Egy nagy adag tejszínhabbal és egy csipet fahéjjal kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors