![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mexikói rakottas babbal, salsával és sajttal rétegezve: tortillalap az alapja
![babos](https://kep.index.hu/1/0/3926/39263/392637/39263711_2995487_bccd60a66e59ce5d2dfaee116be92e62_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A csípős jalapeno paprikának, a lime-nak és a friss koriandernek hála pár óra erejéig a konyhádba varázsolhatod Mexikót.
A rakottas fogásokat nem csak mi, magyarok szeretjük, és bár nincs párja a rakott kelnek vagy krumplinak, a mexikói konyha receptjét is érdemes kipróbálni. Az alappal szinte semmi munkád nem lesz, ugyanis tortillalapok közé kerül a ragu, amely babból és salsából áll.
Ha több időd van, a tortillát is elkészítheted házilag, de boltival is tökéletes lesz, akár sima búzaliszteset is használhatsz. A salsának viszont érdemes nekiállni otthon, pár perc elkészíteni, csak mindent aprítógépbe kell dobni.
Mivel a paradicsom sok levet enged, hogy kevésbé legyen vizes, főzd a ragut 15-20 percig közepes lángon, mielőtt a tésztalapok közé töltenéd: ennyi idő alatt épp elfő annyi folyadék, hogy sűrű szószt kapj.
Mexikói rakottas
![babos2](https://kep.index.hu/1/0/3926/39263/392637/39263721_71e10863994742fec37c7d27a50e4a9e_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
Rakottas:
- 800 gramm vörös bab (konzerv)
- 1 teáskanál római kömény
- ízlés szerint só, bors
- 4 lap tortilla (25 cm-es)
- 200 gramm cheddar sajt
Salsa:
- 6 darab paradicsom
- 1 csokor koriander
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 0.5 darab jalapeno
- 1 evőkanál limelé
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Készítsük el a salsát: a paradicsomok alját vágjuk be keresztben, majd öntsük fel őket forrásban lévő vízzel. Hagyjuk őket állni 1-2 percig, öntsük le róluk a vizet, majd hámozzuk meg őket. Vágjuk őket félbe.
A jalapeno előkészítéséhez húzzunk kesztyűt: vágjuk félbe a paprikát, szedjük ki a magjait, majd a felét daraboljuk össze. Aki szereti a csípős ízeket, az egészet is beleteheti. A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk négybe. A lime-nak facsarjuk ki a levét, a koriandert aprítsuk össze.
Tegyük a salsa hozzávalóit aprítógépbe - a koriander kivételével -, majd dolgozzuk egybe az alapanyagokat. Nem kell teljesen pépesre aprítani, akkor az igazi, ha picit még darabos marad.
A salsát öntsük egy lábasba, keverjük bele a leszűrt babot, majd kapcsoljuk fel alatta a lángot. Mikor forr, sózzuk, borsozzuk, római köménnyel ízesítsük. Főzzük 15-20 percig közepes lángon, míg a lé egy része el nem párolog, be nem sűrűsödik a szósz. Ha kész, keverjük bele a koriandert, kapcsoljuk le alatta a lángot.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A sajtot reszeljük le.
Enyhén kenjünk ki olajjal egy 23x23 centis jénait. Tegyünk bele egy tortillalapot, majd oszlassuk el rajta a babos ragu és a sajt egynegyedét. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak az alapanyagok. Az étel tetejét raguval és sajttal zárjuk.
Toljuk a rakottast a sütőbe 20 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz. Hűs tejföllel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!