Sörben párolt, szaftos sertésoldalas: eteti magát, olyan finom
A sörben és fűszerekben készült sertésoldalas olyan omlós, hogy leválik a hús a csontról.
Oldalast sütni nem nehéz, de azért van buktatója. Ha a sütésre nem szánsz időt és figyelmet, akkor bizony könnyen rágós vagy épp száraz húst vehetsz ki a sütőből. Az oldalas pedig akkor jó, ha szaftos és vajpuha, szinte magától leesik a csontról. A vágyott eredmény érdekében a piruló oldalasra gyakran nézz rá, villával ellenőrizd, mennyire puha.
A sertésoldalas sokféle fűszerrel készülhet. Ha a nagyi konyháját idéznéd meg, akkor bő zsírban, fokhagymás fűszerezéssel próbáld ki, ha pedig szereted az amerikai konyhát, akkor ragacsos mázzal. Az oldalast a fűszerek és a méz, illetve a barbecue keveréke teszi különlegessé. A ragacsos mázat bőven elég akkor rákenni a húsra, ha már megpuhult, de tálalásnál is érdemes még kínálni mellé. Az omlós hús mellől nem hiányozhat a káposztasaláta és a sült krumpli.
Az oldalast hagyjuk egészben vagy a csontok mentén daraboljuk fel.
A sót, borsot, füstölt paprikát, fokhagyma-granulátumot, barna cukrot és az olajat keverjük össze, majd masszírozzuk a húsba. Az oldalast helyezzük tepsire, fedjük le fóliával, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és süssük szép pirosra 80-90 perc alatt. Félidőnél fordítsuk meg, és a fóliát távolítsuk el. (A sütési idő attól függ, mennyire húsos az oldalas. Ha sok hús van rajta, tovább is tarthat, ezért fél szemünk legyen a sütőn.)
A mézet és a barbecue-szószt keverjük össze, és kenjük az oldalasra, majd toljuk vissza a sütőbe 10-15 percre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu