
Hűsítő nyári levesek: ezeket készítsd a kánikulában
Édes és sós zamatú hideg levesek egy helyen, a hét minden napjára ajánlunk egy frissítő fogást, amit érdemes kipróbálni.
A gazdag zöldségleves, a minestrone tökéletes választás egy hűvösebb napra, de annyira könnyű és friss, hogy a nyári időszakban is szívesen fogyasztjuk. Ilyenkor zsenge zöldségekkel és friss fűszernövényekkel érdemes feldobni az alapot.
Ebben a változatban a klasszikus alapanyagok – répa, zeller, krumpli és paradicsom – mellé fehérbab és tészta is kerül, amit a friss bazsalikom koronáz meg. Laktató, mégsem nehéz, ráadásul, ha durumtésztát főzöl bele, teljesen vegán is.
A receptet a zöldségek előkészítésével kezdjük. Hámozzuk meg a sárgarépát és a krumplit: előbbit szeleteljük karikákra, utóbbit kockákra. A zellert aprítsuk kis darabokra a vöröshagymával együtt.
Öntsünk egy kevés olajat egy lábasba, adjuk hozzá a sárgarépát, zellert, vöröshagymát és krumplit. Pirítsuk közepes lángon 5-6 percig.
Ezután adjuk hozzá a fokhagymát, valamint fűszerezzük sóval, borssal és oregánóval.
Hagyjuk a tűzön még 2-3 percig, majd öntsük hozzá a konzervparadicsomot, bazsalikomot, alaplevet és a fehérbabot. Főzzük addig, amíg a zöldségek már majdnem megpuhulnak, ekkor tegyük bele a levesbe a száraztésztát. Hagyjuk tovább főni, míg megpuhul.
Melegen tálaljuk.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors
@sobors.hu