Krémes, fehérbabos ragu: krumplitól sűrű és laktató

babos-ragu
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Annyira finom ez a zöldségragu, hogy nem lehet betelni vele, de érdemes, mert másnap még jobb lesz!

Húsmentesen és tejtermék nélkül is készíthetsz laktató és krémes fogást, ez a zöldségragu valódi ízbomba, és garantáltan nem leszel éhes utána. Az alapját fehérbab képezi, amely mellé gomba és krumpli is kerül, utóbbitól még tartalmasabb lesz a fogás. 

Ha konzervbabbal dolgozol, viszonylag gyorsan összeállíthatod az ételt, és az előkészítéssel sem lesz sok gondod. Mivel a szósz sűrű, és nem olyan leveses, ne hagyd magára az ételt, néha keverd át, és a legalacsonyabb lángon, gyöngyözve főzd. 

Növényi itallal és zsiradékkal is krémes lesz a fogás, úgyhogy vegánként és laktózérzékenyként is elkészítheted!

Fehérbabos ragu

babos-ragu2

Hozzávalók 4 személyre

  • 3 ek vajalternatíva vagy vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 g csiperkegomba
  • 1 tk kakukkfű
  • 0.5 tk rozmaring
  • ízlés szerint só, bors
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 ek liszt
  • 2 tk szójaszósz
  • 1 ek mustár
  • 750 ml alaplé
  • 500 g krumpli
  • 700 g fehérbab (konzerv)
  • 500 ml növényi ital (mandula vagy rizs)
  • petrezselyem (a tálaláshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A hagymákat pucoljuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát reszeljük le. A gombát tisztítsuk meg, majd vágjuk szeletekre. A krumplikat pucoljuk meg, kockázzuk össze, tegyük hideg vízbe felhasználásig. 

A vajat dobjuk egy lábasba, olvasszuk meg. Adjuk hozzá a vöröshagymát, dinszteljük kb. 5 percig, míg megpuhul. Ekkor dobjuk rá a gombát, szórjuk rá a fűszereket. Addig dinszteljük, míg a kiengedett folyadék elpárolog, elkezd pirulni. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, 1 percig pirítsuk.

Szórjuk rá a lisztet, keverjük egybe. Adjuk hozzá a szójaszószt és a mustárt, majd egy keverés után fokozatosan önstük fel az alaplével. Várjuk meg, míg forrásnak indul, közben kevergessük. Adjuk hozzá a krumplit, majd gyöngyözve főzzük 15-20 percig, míg az megpuhul. Párszor keverjük át főzés közben, nehogy leégjen vagy leragadjon az alja.

A babkonzervet szűrjük le, öblítsük át, majd adjuk hozzá a raguhoz. Öntsük fel a növényi itallal, majd gyöngyözve főzzük még 15-20 percig, míg a zöldségek megpuhulnak és a szósz sűrűsödik. Időközönként keverjük át. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk vagy mustárral ízesítsük. 

Friss petrezselyemmel megszórva kínáljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük