Krumplis curry melengető fűszerekkel: tartalmas fogás kevés munkával
Curry nem csak hangzatos alapanyagokból készülhet: krumpli és répa is lehet az alapja ennek a tartalmas és izgalmas fogásnak, ha tudod, hogyan fűszerezd.
A curry az egyik kedvenc félórás ételem: egyszerűen készül, nem igényel bonyolult összetevőket, és sokoldalúan variálható. Ez a mostani egy selymes kókusztejjel és krémes, házi mogyoróvajjal készülő thai verzió, amelyben a zöldségek a főszereplők.
Répa, zöldbab, paprika és cukkini kerül bele, de szinte bármilyen más zöldséggel is mesés lesz. Próbáld ki brokkolival, gombával, padlizsánnal és csicseriborsóval is. Amihez viszont mindenképp ragaszkodj, az a currypaszta, a friss gyömbér és koriander, mert nélkülük nem lesz igazán autentikus az összhatás.
A rizst főzzük meg 1,5-1,75-szörös, enyhén sós vízben az itt leírtak szerint, majd egy villával lazítsuk fel, és tegyük félre.
Közben egy közepes edényben hevítsük fel az olajat, és 2 perc alatt dinszteljük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és további 1-2 percig pirítsuk együtt is. Adjuk hozzá a currypasztát, és fél perc pirítás után a répát és a zöldségalaplevet is. Fedő alatt 4-5 percig pároljuk, majd adjuk hozzá a paprikát, a cukkinit, a zöldbabot és a kókusztejet, és 10-15 perc alatt főzzük roppanósra.
Keverjük hozzá a mogyoróvajat, a lime levét és a friss koriandert, és vegyük le a tűzről. Az elkészült basmati rizzsel, zöldhagymakarikákkal és mogyorószórással fogyasszuk.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu