Isteni, krémes thai leves mogyoróvajjal: könnyed, mégis laktató

thai-leves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ebből a levesből cseppet sem hiányzik a hús, anélkül is valódi ízbomba, a levesbetéteknek hála pedig laktató is.

Ha valami izgalmas, de egyszerűen elkészíthető receptre vágysz, amely úgy laktató, hogy közben nem terheli meg a gyomrodat, ez a thai leves a tökéletes választás.

Az étel lelke a mogyoróvaj, amelytől nemcsak különleges és összetett ízű, de nagyon krémes is lesz a leves. Természetesen az ázsiai konyha jellegzetes fűszerei sem hiányozhatnak belőle, mint a gyömbér, a fokhagyma, a szójaszósz és a halszósz, de a kókusz és a lime is kötelező elemei. 

A levesbetét is nagyon különleges: a főzés nélkül elkészíthető rizstészta mellé ugyanis pirult gomba és ropogós hagyma kerül, így nemcsak az ízek, de a textúrák játéka is nagyon izgalmas ebben a levesben!

Mogyoróvajas thai leves

thai-leves2

Hozzávalók 3 személyre

  • 100 g rizstészta
  • 200 g laskagomba
  • 5 szál zöldhagyma
  • kevés olaj
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 ek mogyoróvaj
  • 0.5 ek currypor
  • 1 ek nádcukor
  • 650 ml alaplé
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 ek halszósz
  • 200 g kókuszkrém
  • 0.5 db lime leve
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Tegyük a tésztát egy hőálló tálba. Öntsünk rá annyi forrásban lévő vizet, amennyi ellepi, keverjük át, majd hagyjuk ázni 10-15 percig. Mikor a tészta kifehéredik, már nem átlátszó, és puha az állaga, készen van, szűrjük le, tegyük félre.

Közben a zöldhagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikákra. A laskagombát mossuk meg, vágjuk szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.

Forrósítsunk 1-2 ek. olajat egy lábasban. Dobjuk rá a gombát, 4-5 percig pirítsuk, majd öntsünk rá 1 ek. szójaszószt. Pirítsuk így is még 1-2 percig, majd szedjük egy tányérra.

Tegyünk még egy kis olajat a lábasba, majd dobjuk rá a hagymát. Addig pirítsuk, míg aranybarna (de nem égett!) színe lesz, majd szedjük egy tányérra. Ahogy hűl, ropogós lesz. 

Ha szükséges, öntsünk még 1 ek. olajat a lábasba. Dobjuk rá a reszelt gyömbért és fokhagymát. Pirítsuk 1-2 percig, míg illatozni nem kezd. Ekkor mehet rá a mogyoróvaj, a currypor és a cukor. Keverjünk mindent egybe, majd öntsük fel az alaplével. Mehet bele a szójaszósz és a halszósz is. Fedjük le, majd forrásig melegítsük.

Mikor forr, vegyük lejjebb a lángot, adjuk hozzá a kókuszkrémet és a lime-lét. Újra melegítsük forrásig, majd kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk.

Keverjük bele a tésztát, melegítsük egybe 1-2 perc alatt, majd tálalhatjuk is. 

A pirult gombával és pirított hagymával kínáljuk. 

Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük