
Isteni, krémes thai leves mogyoróvajjal: könnyed, mégis laktató

Ebből a levesből cseppet sem hiányzik a hús, anélkül is valódi ízbomba, a levesbetéteknek hála pedig laktató is.
Ha valami izgalmas, de egyszerűen elkészíthető receptre vágysz, amely úgy laktató, hogy közben nem terheli meg a gyomrodat, ez a thai leves a tökéletes választás.
Az étel lelke a mogyoróvaj, amelytől nemcsak különleges és összetett ízű, de nagyon krémes is lesz a leves. Természetesen az ázsiai konyha jellegzetes fűszerei sem hiányozhatnak belőle, mint a gyömbér, a fokhagyma, a szójaszósz és a halszósz, de a kókusz és a lime is kötelező elemei.
A levesbetét is nagyon különleges: a főzés nélkül elkészíthető rizstészta mellé ugyanis pirult gomba és ropogós hagyma kerül, így nemcsak az ízek, de a textúrák játéka is nagyon izgalmas ebben a levesben!
-
2023-09-20 07:32:01
-
2023-08-31 10:32:01
-
2023-08-30 09:36:00
Mogyoróvajas thai leves

Hozzávalók 3 személyre
- 100 g rizstészta
- 200 g laskagomba
- 5 szál zöldhagyma
- kevés olaj
- 1 tk reszelt gyömbér
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 ek mogyoróvaj
- 0.5 ek currypor
- 1 ek nádcukor
- 650 ml alaplé
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek halszósz
- 200 g kókuszkrém
- 0.5 db lime leve
- ízlés szerint só
Elkészítés:
Tegyük a tésztát egy hőálló tálba. Öntsünk rá annyi forrásban lévő vizet, amennyi ellepi, keverjük át, majd hagyjuk ázni 10-15 percig. Mikor a tészta kifehéredik, már nem átlátszó, és puha az állaga, készen van, szűrjük le, tegyük félre.
Közben a zöldhagymát tisztítsuk meg, vágjuk karikákra. A laskagombát mossuk meg, vágjuk szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
Forrósítsunk 1-2 ek. olajat egy lábasban. Dobjuk rá a gombát, 4-5 percig pirítsuk, majd öntsünk rá 1 ek. szójaszószt. Pirítsuk így is még 1-2 percig, majd szedjük egy tányérra.
Tegyünk még egy kis olajat a lábasba, majd dobjuk rá a hagymát. Addig pirítsuk, míg aranybarna (de nem égett!) színe lesz, majd szedjük egy tányérra. Ahogy hűl, ropogós lesz.
Ha szükséges, öntsünk még 1 ek. olajat a lábasba. Dobjuk rá a reszelt gyömbért és fokhagymát. Pirítsuk 1-2 percig, míg illatozni nem kezd. Ekkor mehet rá a mogyoróvaj, a currypor és a cukor. Keverjünk mindent egybe, majd öntsük fel az alaplével. Mehet bele a szójaszósz és a halszósz is. Fedjük le, majd forrásig melegítsük.
Mikor forr, vegyük lejjebb a lángot, adjuk hozzá a kókuszkrémet és a lime-lét. Újra melegítsük forrásig, majd kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk.
Keverjük bele a tésztát, melegítsük egybe 1-2 perc alatt, majd tálalhatjuk is.
A pirult gombával és pirított hagymával kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!