Ropogós bőrű, narancsos kacsacomb: így készítve lesz igazán omlós
A pompás sült kacsacomb narancsos mázzal készül. A bőre jó ropogós, a húsa omlós, köszönhetően a konfitálásnak.
Az egész csirke mindig népszerű, hisz rengeteg módon variálható, ízesíthető, ünnepre is remek választás. A narancs és méz kombinációja különösen kedvelt a karácsonyi menükben, hiszen összhangban vannak a téli ünnepek hangulatával. A kakukkfűvel együtt kellemes, friss aromát adnak a húsnak.
A máztól finom ropogóssá válik a csirke bőre, belül pedig omlós, puha lesz. Főleg, ha sütés közben locsolgatod a húst.
A narancsszeletekkel körberakott tálalás még inkább kiemeli a fogás eleganciáját, és biztosan mindenki szívesen fogja megkóstolni. Add meg a módját, kínálj hozzá különleges köretet!
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A csirkét tisztítsuk meg, mossuk meg, majd papírtörlővel szárítsuk meg. Sózzuk és borsozzuk meg kívül-belül.
A csirke belsejébe helyezzünk két gerezd fokhagymát, egy félbevágott narancsot és néhány ág friss kakukkfüvet.
A mázhoz rakjuk egy kis lábosba a vajat, adjuk hozzá a mézet, két narancs levét és két gerezd zúzott fokhagymát, majd kevergetve olvasszuk össze.
A csirke bőrét kenjük be a narancsos mázzal. Helyezzük a csirkét egy zsiradékkal kikent tepsibe, köré pedig rakjunk narancsszeleteket. Ha fér a tepsibe, alma is mehet hozzá. Tegyünk még a húsra néhány ág kakukkfüvet.
Süssük a csirkét az előmelegített sütőben körülbelül másfél órán át, amíg a bőre aranybarnára sül. Sütés közben 20 percenként locsoljuk meg a maradék narancsos mázzal, hogy a bőre szép fényes legyen. A sütőből kivéve pihentessük a csirkét 10-15 percig, mielőtt felszeleteljük.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu