Ropogós bőrű, narancsos kacsacomb: így készítve lesz igazán omlós

Ünnepi narancsos kacsacomb cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pompás sült kacsacomb narancsos mázzal készül. A bőre jó ropogós, a húsa omlós, köszönhetően a konfitálásnak.

A hagyományos karácsonyi menü egyik kedvence az egészben sült kacsa vagy a sült kacsacomb. Hogy tökéletes legyen az ünnepi vacsora, érdemes néhány bevált praktikát kipróbálni. Kacsa esetében ilyen az irdalás és konfitálás. Az irdalás egyszerű technika, melynek során a kacsa bőrét be kell vágni, így a zsírja könnyebben kiolvad, sokkal finomabb lesz a sült. A konfitálás sem mondható nehéznek, csupán időigényesnek, hisz bő zsírban, lassan kell sütni a húst, ennek köszönhetően lesz omlós és szaftos.

Mi legyen a megmaradt kacsazsírral?

A tepsiben maradt kacsazsír aranyat ér, meg se forduljon a fejedben, hogy kidobod. Szűrd egy üvegbe vagy tálba, utána tedd el. Sütésre és főzésre is érdemes használni, sokkal ízletesebb finomságok készülhetnek kacsazsírral, de egyszerűen kenyérre kenve is jólesik.

Ünnepi narancsos kacsacomb

Ünnepi narancsos kacsacomb ct

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 darab kacsacomb
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 liter olvasztott kacsazsír
  • 2 ág rozmaring
  • 3 darab narancs
  • 3 evőkanál narancslekvár
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát és fokhagymát pucoljuk meg.

A kacsacombokat tisztítsuk meg, a bőrét irdaljuk, majd fűszerezzük sóval és borssal. Ezután helyezzük tepsire a combokat, és öntsünk fel annyi olvasztott zsírral, amennyi ellepi a húst. A zsírba a comb mellé helyezzünk félbevágott hagymát, fokhagymagerezdeket és rozmaringot. Ezután a tepsit toljuk 100 fokosra előmelegített sütőbe, és 4 órán keresztül konfitáljuk. Utána emeljük a hőfokot 180-ra, és 8-10 perc alatt süssük szép aranybarnára a combokat.

Míg a hús sül, készítsük el a narancsos mázat. A narancs levét facsarjuk ki, majd a lekvárral együtt forraljuk fel.

Tálalás előtt a combokat kenjük le a narancsos mázzal.

A megmaradt kacsazsírt szűrjük le és tegyük el, sütésre, főzésre vagy csak simán kenyérre kenve is tökéletes.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük