Fűszeres palacsinta narancsöntettel: a téli hónapok kötelező desszertje

Narancsos palacsinta c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A palacsinta hatalmas közönségkedvenc, imádjuk minden formában. A téli szezonban pedig érdemes gyümölcsökkel társítani: így született meg a narancsos változat ötlete.

A klasszikus palacsinta szinte mindennel kombinálható: jól állnak neki az édes és sós ízek, fogyasztható desszertként, de húsos töltelékkel főételként is helytáll. Ha szereted szezonális ízekkel párosítani, akkor nincs is jobb téli verzió a fűszeres-narancsosnál.

Ehhez mindössze egy egyszerű palacsintát kell készítened, majd rálocsolnod a mesésen illatozó öntetet, és nassolhatod is. A recepthez tökéletesen működik a hagyományos narancs, azonban ha az ízek mellett a színekkel is szeretnél játszani, akkor válassz vérnarancsot. Ha pedig nincsen otthon narancslikőr, akkor nyugodtan helyettesítsd más narancsízesítésű, esetleg semleges ízű erős alkohollal.

Narancsos palacsinta

Narancsos palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz

A palacsintához:

  • 250 g liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet
  • 730 ml magas zsírtartalmú növényi ital/tej
  • 1 ek vaníliakivonat
  • olaj a sütéshez

Az öntethez:

  • 250 ml narancslé
  • 1 db friss narancs vagy vérnarancs, megpucolva, feldarabolva
  • 100 g cukor
  • 1 db csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • 0.5 dl narancslikőr
  • 2 ek növényi vajhelyettesítő (vagy vaj)
Recept idők

Elkészítés:

A palacsinta tésztájához keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot, majd több részletben keverjük bele a tejet és a vaníliakivonatot is. Tegyük félre.

A narancsszószhoz a zsiradékon kívül mérjünk minden más hozzávalót egy kisebb edénybe, és alacsony hőfokon főzzük 15 percig, vagy amíg a szósz elkezd besűrűsödni. Tegyük félre.

Keverjük a még langyos szószba a vajat vagy a növényi vajhelyettesítőt, így egy gazdag, selymes öntetet kapunk.

Kevés olajjal hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, kanalazzunk bele egy adag palacsintatésztát, egyengessük el, és közepes hőfokon 2 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalát. Süssük ki a maradék tésztát is.

Tegyük tányérra a palacsintákat, és bőségesen locsoljuk meg a szósszal.

Fotók: Getty Images

Szakácskönyv egy kis extrával!

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

Promóció

Ezt is szeretjük