Fűszeres palacsinta narancsöntettel: a téli hónapok kötelező desszertje

Narancsos palacsinta c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A palacsinta hatalmas közönségkedvenc, imádjuk minden formában. A téli szezonban pedig érdemes gyümölcsökkel társítani: így született meg a narancsos változat ötlete.

A klasszikus palacsinta szinte mindennel kombinálható: jól állnak neki az édes és sós ízek, fogyasztható desszertként, de húsos töltelékkel főételként is helytáll. Ha szereted szezonális ízekkel párosítani, akkor nincs is jobb téli verzió a fűszeres-narancsosnál.

Ehhez mindössze egy egyszerű palacsintát kell készítened, majd rálocsolnod a mesésen illatozó öntetet, és nassolhatod is. A recepthez tökéletesen működik a hagyományos narancs, azonban ha az ízek mellett a színekkel is szeretnél játszani, akkor válassz vérnarancsot. Ha pedig nincsen otthon narancslikőr, akkor nyugodtan helyettesítsd más narancsízesítésű, esetleg semleges ízű erős alkohollal.

Narancsos palacsinta

Narancsos palacsinta

Hozzávalók 12 darabhoz

A palacsintához:

  • 250 g liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet
  • 730 ml magas zsírtartalmú növényi ital/tej
  • 1 ek vaníliakivonat
  • olaj a sütéshez

Az öntethez:

  • 250 ml narancslé
  • 1 db friss narancs vagy vérnarancs, megpucolva, feldarabolva
  • 100 g cukor
  • 1 db csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 3 db szegfűszeg
  • 0.5 dl narancslikőr
  • 2 ek növényi vajhelyettesítő (vagy vaj)
Recept idők

Elkészítés:

A palacsinta tésztájához keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot, majd több részletben keverjük bele a tejet és a vaníliakivonatot is. Tegyük félre.

A narancsszószhoz a zsiradékon kívül mérjünk minden más hozzávalót egy kisebb edénybe, és alacsony hőfokon főzzük 15 percig, vagy amíg a szósz elkezd besűrűsödni. Tegyük félre.

Keverjük a még langyos szószba a vajat vagy a növényi vajhelyettesítőt, így egy gazdag, selymes öntetet kapunk.

Kevés olajjal hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, kanalazzunk bele egy adag palacsintatésztát, egyengessük el, és közepes hőfokon 2 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalát. Süssük ki a maradék tésztát is.

Tegyük tányérra a palacsintákat, és bőségesen locsoljuk meg a szósszal.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük