Fűszeres palacsinta narancsöntettel: a téli hónapok kötelező desszertje
A palacsinta hatalmas közönségkedvenc, imádjuk minden formában. A téli szezonban pedig érdemes gyümölcsökkel társítani: így született meg a narancsos változat ötlete.
A klasszikus palacsinta szinte mindennel kombinálható: jól állnak neki az édes és sós ízek, fogyasztható desszertként, de húsos töltelékkel főételként is helytáll. Ha szereted szezonális ízekkel párosítani, akkor nincs is jobb téli verzió a fűszeres-narancsosnál.
Ehhez mindössze egy egyszerű palacsintát kell készítened, majd rálocsolnod a mesésen illatozó öntetet, és nassolhatod is. A recepthez tökéletesen működik a hagyományos narancs, azonban ha az ízek mellett a színekkel is szeretnél játszani, akkor válassz vérnarancsot. Ha pedig nincsen otthon narancslikőr, akkor nyugodtan helyettesítsd más narancsízesítésű, esetleg semleges ízű erős alkohollal.
Narancsos palacsinta
Hozzávalók 12 darabhoz
A palacsintához:
- 250 g liszt
- 1 ek cukor
- 1 csipet só
- 730 ml magas zsírtartalmú növényi ital/tej
- 1 ek vaníliakivonat
- olaj a sütéshez
Az öntethez:
- 250 ml narancslé
- 1 db friss narancs vagy vérnarancs, megpucolva, feldarabolva
- 100 g cukor
- 1 db csillagánizs
- 1 rúd fahéj
- 3 db szegfűszeg
- 0.5 dl narancslikőr
- 2 ek növényi vajhelyettesítő (vagy vaj)
Elkészítés:
A palacsinta tésztájához keverjük össze a lisztet, a sót és a cukrot, majd több részletben keverjük bele a tejet és a vaníliakivonatot is. Tegyük félre.
A narancsszószhoz a zsiradékon kívül mérjünk minden más hozzávalót egy kisebb edénybe, és alacsony hőfokon főzzük 15 percig, vagy amíg a szósz elkezd besűrűsödni. Tegyük félre.
Keverjük a még langyos szószba a vajat vagy a növényi vajhelyettesítőt, így egy gazdag, selymes öntetet kapunk.
Kevés olajjal hevítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, kanalazzunk bele egy adag palacsintatésztát, egyengessük el, és közepes hőfokon 2 perc alatt süssük aranybarnára mindkét oldalát. Süssük ki a maradék tésztát is.
Tegyük tányérra a palacsintákat, és bőségesen locsoljuk meg a szósszal.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!