
Vajpuha grillezett csirkemell: petrezselymes páccal készül
A csirke a grillszezon egyik kedvence: könnyű megsütni, és szinte végtelen számú a hozzá passzoló pác. Ezúttal egy könnyed, petrezselymes marinádot mutatunk.
A padlizsánt, amikor éppen nincs szezonja, jóformán csak a sütőben tudjuk elképzelni. Éppen ezért üdvözítő, hogy a nyárral együtt a grillezés szezonja is beköszöntött, hiszen ez teljesen új távlatokat nyit a padlizsán számára is.
Az egyik kedvenc elkészítési formám, ami az íze mellett még a szemnek is kellemes, egy csónakos variáció, ami olyan egyszerű hozzávalókkal készül, mint a petrezselyem, a fokhagyma, a só, a bors és némi olívaolaj.
A padlizsánokat mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk hosszában félbe.
Az így kapott 4 fél padlizsánt egyesével irdaljuk be úgy, hogy kis rombuszok alakuljanak ki a belsejében anélkül, hogy a héját átvágnánk.
A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra.
A petrezselymet öblítsük- és csepegtessük le, majd aprítsuk fel.
Egy kisebb serpenyőben, 1 evőkanál olívaolajon, pár percig pároljuk a felaprított fokhagymát. Éppen csak addig, amíg illatozni kezd.
Tegyük át egy kisebb, hőálló tálba, adjunk hozzá egy kávéskanál sót, a petrezselymet és a maradék olívaolajat. Keverjük össze.
A keverékkel kenjük meg a padlizsánok tetejét úgy, hogy az a kis hasítékokba is be tudjon folyni.
Indítsuk be a grillezőt - legyen az akár elektromos, akár faszenes-, és tegyük rá a padlizsánokat a húsos oldalukkal lefelé. Így a hús szép grillmintázatot kaphat.
Süssük kb. 5-8 percig, majd fordítsuk meg őket, és a héjas felükkel lefelé is még süssük további 5-8 percig. Így fog teljesen átsülni és megpuhulni a húsa.
Ha elkészültek a padlizsánok, tálaljuk őket akár főételként, vagy húsok mellé vonzó köretként.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu