Nyári, grillezett padlizsán: friss zöldfűszerekkel a legfinomabb

2
Nyomtatás
grillezett-padlizsan
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A padlizsán általában krém formájában jön szembe az emberrel, pedig ennél sokkal több van benne: ezúttal egy egyszerű, fűszeres, grillezett variációt mutatunk.

A padlizsánt, amikor éppen nincs szezonja, jóformán csak a sütőben tudjuk elképzelni. Éppen ezért üdvözítő, hogy a nyárral együtt a grillezés szezonja is beköszöntött, hiszen ez teljesen új távlatokat nyit a padlizsán számára is.

Az egyik kedvenc elkészítési formám, ami az íze mellett még a szemnek is kellemes, egy csónakos variáció, ami olyan egyszerű hozzávalókkal készül, mint a petrezselyem, a fokhagyma, a só, a bors és némi olívaolaj.

Nyári, grillezett padlizsán

grillezett-padlizsan

Hozzávalók 4 személyre

  • 2 db padlizsán
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 kk.
  • 4 ek. olívaolaj
  • bors
Recept idők

Elkészítés:

A padlizsánokat mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk hosszában félbe.

Az így kapott 4 fél padlizsánt egyesével irdaljuk be úgy, hogy kis rombuszok alakuljanak ki a belsejében anélkül, hogy a héját átvágnánk.

A fokhagymagerezdeket tisztítsuk meg és vágjuk fel apróra.

A petrezselymet öblítsük- és csepegtessük le, majd aprítsuk fel.

Egy kisebb serpenyőben, 1 evőkanál olívaolajon, pár percig pároljuk a felaprított fokhagymát. Éppen csak addig, amíg illatozni kezd.

Tegyük át egy kisebb, hőálló tálba, adjunk hozzá egy kávéskanál sót, a petrezselymet és a maradék olívaolajat. Keverjük össze.

A keverékkel kenjük meg a padlizsánok tetejét úgy, hogy az a kis hasítékokba is be tudjon folyni.

Indítsuk be a grillezőt - legyen az akár elektromos, akár faszenes-, és tegyük rá a padlizsánokat a húsos oldalukkal lefelé. Így a hús szép grillmintázatot kaphat.

Süssük kb. 5-8 percig, majd fordítsuk meg őket, és a héjas felükkel lefelé is még süssük további 5-8 percig. Így fog teljesen átsülni és megpuhulni a húsa.

Ha elkészültek a padlizsánok, tálaljuk őket akár főételként, vagy húsok mellé vonzó köretként.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon