Készíts olasz lepénykenyeret, avagy piadinát: a zsír a titka

3
Nyomtatás
olasz-lepenykenyer
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az olasz laposkenyér, vagy más néven piadina, egy pofonegyszerűen elkészíthető kenyérféle, amihez csupán 4 hozzávalóra van szükség.

A piadina a közép-olaszországi Romagna régióból származik, ahol hagyományosan a kinyújtott tésztát egy terrakottatálcán sütik meg. Ez a módszer egészen a 19. század végéig nyúlik vissza, és Pellegrino Artusinak tulajdonítják, akit az olasz konyha keresztapjának tartottak. 

Érdekessége ennek a laposkenyérnek, hogy először egy 1909-ben írt költeményben nevezték meg, akkor is úgy, mint a munka kenyere. Ezt aztán a turizmus hamar felkapta, míg végül a ház asszonyai már otthonaikban is elkezdték készíteni.

Alább egy szuper receptet mutatunk, hogy te is az otthonodba varázsolhasd az olasz életérzést!

Olasz lepénykenyér

olasz-lepenykenyer

Hozzávalók 5 darabhoz

  • 500 g búzaliszt
  • 85 g sertészsír
  • 2 tk. porélesztő
  • 1 tk.
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet keverjük el az élesztővel és a sóval, majd öntsük, illetve halmozzuk a pultra vagy munkafelületre úgy, hogy egy krátert tudjunk formálni a közepébe. Tegyük bele a disznózsírt, és kezdjük el összegyúrni a liszttel. 

Adjunk hozzá egy kevés vizet, és addig gyúrjuk, amíg egynemű tésztát nem kapunk, majd dagasszuk tovább kb. 10 percig.

Ezután osszuk a tésztát annyi darabra, ahány piadinát szeretnénk belőle készíteni.

Sodrófa segítségével mindegyiket nyújtsuk ki kb. 25-30 cm-es korongokra.

Közepes lángon melegítsünk fel egy tapadásmentes serpenyőt, akkorát, hogy a piadinák egyesével kényelmesen beleférjenek.

Villával szurkáljuk meg a tésztakorong egyik oldalát, majd 1,5 percig süssük, és utána fordítsuk meg, és a másik felét is szurkáljuk meg. 

Ezt a folyamatot háromszor ismételjük meg. A piadina sütési ideje kb. 5 perc.

A kész lepénykenyeret tálalhatjuk magában, de akár szendvicsként is, megtöltve hússal és salátával.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon