Rakott krumpli olaszosan: selymes besamelmártás és sűrű bolognai szósz gazdagítja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Az elképesztően tartalmas rakott burgonya nem a szokványos módon készül, zamatában az olasz konyhát idézi.
Nálunk nagyon népszerű az olasz konyha. Szeretjük az egyszerűségét, a paradicsomos ragukat és a sajtokat. Az egyik legnagyobb kedvencünk a lasagne, amit mindig nagy adagban készítünk, méghozzá elég sűrűn.
Már régóta kacérkodom a gondolattal, hogy mi lenne, ha tészta helyett krumpli kerülne a sűrű mártás alá. Nekiláttam hát, mindent a megszokott módon készítettem, csak tészta helyett ezúttal krumplit használtam . Annyi változás azonban történt, hogy nem rétegeztem, mivel nagyon nagy tepsibe tettem a burgonyákat, de ettől még magasabbra építhető az olaszos stílusban készült tepsis krumpli.
A receptben írt mennyiségből nagy adag lesz, így másnapra is meglesz a családnak a főtt étel, csak át kell melegítenünk.
Tipp
Előfordul, hogy a raguból marad. Kisebb edénybe tegyük hűtőbe, pár napig gond nélkül tudjuk így tárolni. A maradék besamelmártással kevert bolognai ragu tésztával egybekeverve tálalható, valamint melegszendvics feltétnek is használhatjuk vagy pizzatésztára tehetjük, jó sok sajttal megszórva. Kissé időigényes az elkészítése, de megéri, nagyon finom, két napig simán ehetjük, és a maradék ragut is nagyon jól tudjuk majd felhasználni.
Olasz rakott krumpli bolognai szósszal
Hozzávalók 6 személyre
- 2 kiló krumpli
- 25 dekagramm sajt
A raguhoz
- 2 fej hagyma
- 2 darab sárgarépa
- 4 száll angol zeller
- ízlés szerint só és bors
- kevés olaj
- ízlés szerint oregánó
- ízlés szerin bazsalikom
- 80 dekagramm darált hús (sertéslapocka vagy comb)
- 680 gramm sűrített paradicsom
- 2 deciliter víz
A mártáshoz
- 3 dekagramm vaj
- 3 dekagramm liszt
- 5 deciliter tej
- ízlés szerint só és bors
- 1 csipet őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A krumplit megmossuk, majd bő vízben puhára főzzük. A sajtot lereszeljük.
Ragu:
A hagymát, répát, zellert, vágjuk finomra vagy reszeljük le. A zöldségeket nagy lábasban, kevés olajon üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a darált húst, gyakran megkeverjük, a húst fehéredésig főzzük, majd felöntjük sűrített paradicsommal és vízzel. A ragut ízlésünk szerint megfűszerezzük sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, majd lassú láng felett, 10 percenként kevergetve, körülbelül 60 perc alatt készre főzzük.
Mártás:
A vajat kis láng felett felolvasztjuk, majd beleszórjuk a lisztet, 1-2 percig kevergetjük, de vigyázzunk, a liszt ne kapjon oda. Miközben kevergetjük lassan felöntjük tejjel. Közepes láng felett addig kevergetjük, amíg sűrű lesz. A mártást sóval, borssal és 1 csipet szerecsendióval ízesítjük.
A mártás felét a raguba keverjük.
A kihűlt krumplit megpucoljuk, karikára vágjuk és tepsire helyezzük szép sorjában. A raguból ízlésünk szerint öntünk rá, majd megszórjuk sajttal, a tetejére krumplikarikákat pakolunk, majd a maradék besamelmártását elkenjük a krumpli tetején. A rakott krumplit 180 fokos előmelegített sütőben 25-35 perc alatt megsütjük.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors