![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Omlós szűzérme hajszálvékonyra szeletelve: az olaszok húsban is csúcsak
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A szeletelés óriási különbséget tud tenni hús és hús, felvágott és felvágott között. Ha a magyar párizsikat olyan szép hajszálvékonyra szeletelnék, mint az olasz mortadellát, legalább olyan csodálatos élményt tudna nyújtani.
Nálunk egyelőre még elég ritka, hogy a hentes megkérdezze, milyen vékonyra szeretnénk szeleteltetni a szalámit vagy a sonkát, pedig elképesztő szintekre tud emelkedni bármilyen húsféle, amikor az hajszálvékonyra van szeletelve.
Pihentetni kell egy éjszakát
Ilyen ez az olasz recept is, amit Firenzében tanultam. A szűzérmét a tálalás előtti estén készítik el, egészben párolják meg, kötözve, nehogy szétessen. Amikor kész, hagyják teljesen kihűlni, sőt, még egy éjszakát pihentetik is a hűtőben. Csak másnap, hidegen, egészen vékonyan szeletelik fel, úgy tálalják. Amikor először ettem, hideg, olajban eltett zöldségek voltak mellette, és nem is kívánt ennél többet, tökéletes volt.
A hármas szám törvénye
Az olasz minimalista alapelveket követve ennek a húsételnek is három meghatározó alapanyag ad ízt: a fehérbor, a rozmaring és a fokhagyma. A legnehezebb az egészben az, hogy a hús már elkészültekor nagyon jól néz ki, de ekkor kell becsomagolni és várni egy teljes éjszakát, csak aztán lehet megenni.
Firenzei szűzérme rozmaringgal és fokhagymával
![szűzérme - 1](https://kep.index.hu/1/0/2918/29187/291875/29187517_a85fa235cc9677a70df214555949da75_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 500 gramm szűzérme
- 2 evőkanál rozmaring
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 deciliter fehérbor
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/ Sóbors
Olvasd el ezt is!