Omlós szűzérme hajszálvékonyra szeletelve: az olaszok húsban is csúcsak

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szeletelés óriási különbséget tud tenni hús és hús, felvágott és felvágott között. Ha a magyar párizsikat olyan szép hajszálvékonyra szeletelnék, mint az olasz mortadellát, legalább olyan csodálatos élményt tudna nyújtani. 

Nálunk egyelőre még elég ritka, hogy a hentes megkérdezze, milyen vékonyra szeretnénk szeleteltetni a szalámit vagy a sonkát, pedig elképesztő szintekre tud emelkedni bármilyen húsféle, amikor az hajszálvékonyra van szeletelve.

Pihentetni kell egy éjszakát

Ilyen ez az olasz recept is, amit Firenzében tanultam. A szűzérmét a tálalás előtti estén készítik el, egészben párolják meg, kötözve, nehogy szétessen. Amikor kész, hagyják teljesen kihűlni, sőt, még egy éjszakát pihentetik is a hűtőben. Csak másnap, hidegen, egészen vékonyan szeletelik fel, úgy tálalják. Amikor először ettem, hideg, olajban eltett zöldségek voltak mellette, és nem is kívánt ennél többet, tökéletes volt.

A hármas szám törvénye

Az olasz minimalista alapelveket követve ennek a húsételnek is három meghatározó alapanyag ad ízt: a fehérbor, a rozmaring és a fokhagyma. A legnehezebb az egészben az, hogy a hús már elkészültekor nagyon jól néz ki, de ekkor kell becsomagolni és várni egy teljes éjszakát, csak aztán lehet megenni.

Firenzei szűzérme rozmaringgal és fokhagymával

szűzérme - 1

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm szűzérme
  • 2 evőkanál rozmaring
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 deciliter fehérbor
Recept idők

Elkészítés:

A rozmaringot és a fokhagymát nagyon apróra összevágjuk, szinte pépesre aprítjuk. A szűzérméket egy mélyebb serpenyőben az olajon körbepirítjuk, majd megkenjük a rozmaringos, fokhagymás krémmel, aláöntjük a fehérbort, és lefedve, alacsony lángon pároljuk, míg meg nem puhul. A saját levében hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap hajszálvékonyra szelve tálaljuk.

Fotók: Ács Bori/ Sóbors

Ezt is szeretjük