Fenséges toszkán csirkemell: krémes, tejszínes szószban puhul a hús
A csirkehús fokhagymás, tejszínes szószban fő, így lesz ízletes és szaftos. A különleges fogás egyszerűen készül, ezért kezdők is bátran összedobhatják.
A csirkepiccata Amerikában nagyon népszerű fogás: a csirkehús vajas, citromos szószban sül készre, melyben kapribogyó is helyet kap. Természetesen a recept sokféle változatban kipróbálható, van, amelyikben a hagyma, fokhagyma dominál, alaplé helyett pedig tejszínnel készül a mártás. A legtöbb változatban fehérbor is kerül bele, de szerintem nincs rá szükség, mivel a vaj, citrom és a kapribogyó adja meg az étel karakterét.
A selymes szószban készült hús pofonegyszerűen összedobható, kezdőknek is sikerülni fog.
Ha még egyszerűbbre vennéd a receptet, akkor a húst serpenyőben, oldalanként 5-8 percig süsd, így nem kell a sütőbe tolnod. Tálalásnál egyszerűen locsold meg a citromos szósszal, és kínálj mellé tésztát vagy rizst.
A csirkehúst vágjuk ujjnyi szeletekre, ha szükséges, kicsit klopfoljuk ki, ezután fűszerezzük sóval és borssal, fokhagyma-granulátummal.
A vajat és az olajat egy magas falú serpenyőben hevítsük fel, majd a szeleteket oldalanként süssük 1-2 percig, utána szedjük tányérra.
Szórjuk a serpenyőbe a lisztet, majd folyamatos kevergetés mellett öntsük fel az alaplével, utána a citromlét, citromkarikákat és a kapribogyót is adjuk hozzá, forraljuk egybe. Ezután keverjük hozzá a vajat (3 evőkanál) és várjuk meg, míg elolvad.
A hússzeleteket tegyük hőálló edénybe (jénai is lehet), majd öntsük rá a szószt, és toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu