Omlósra sült, fűszeres karaj: szezonális zöldségekkel készül

2
Nyomtatás
omlosra-sult-karaj
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A karácsonyi lakomázás közepette az egyszerű, mégis laktató, omlósra sült, fűszeres karajnak is szoríthatunk helyet a menüben: zöldségágyon sülve az igazi.

A karaj szépsége annak egyszerűségében rejlik. Sok fokhagymával, lisztes bundában pirítjuk le, hogy ne száradjon ki sütés közben. Hozzá válogatott szezonális zöldségekből készítünk ágyat a tepsibe: olyan finomságok kerülnek bele, mint a lila hagyma, a fokhagyma és rengeteg gyökérzöldség.

Az egészet olívaolajjal forgatjuk össze, amire a lepirított karajszeletek kerülnek, majd az egész mehet is be a sütőbe. Tökéletes ünnepi fogás, ami kicsit más, mint a hagyományos receptek, és még gyomorkímélőbb is. 

Omlósra sült, fűszeres karaj

omlosra-sult-karaj

Hozzávalók 4 személyre

A zöldségekhez:

  • 5 közepes krumpli
  • 1 db lila hagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 200 g sütőtök
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 tk.
  • 0.5 tk. bors

A húshoz:

  • 500 g karaj
  • 1 tk. bors
  • 1 tk.
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 ek. búzaliszt
  • 3 ek. olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A zöldségeket hámozzuk meg. A krumplikat és a lila hagymát vágjuk hatfelé, a répákat kb. 3 cm-es darabokra, a sütőtököt 3x4 cm-es hasábokra. A fokhagymafej tetejét vágjuk le, hogy látszódjanak a gerezdek.

Tegyünk minden zöldséget egy nagy tepsibe, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük rá az olívaolajat. Alaposan forgassuk össze, majd tegyük félre.

Készítsük elő a karajt. A hússzeleteket finoman klopfoljuk ki, sózzuk és borsozzuk be mindkét oldalukat. Zúzzuk le a fokhagymát, és azt is kenjük a szeletekre.

Kanalazzuk a lisztet tányérba, és forgassuk meg benne a húsokat. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd közepes lángon pirítsuk le a húsokat, oldalanként kb. 2-3 perc alatt. Tegyük át őket a zöldségágyra, a tepsit fedjük le alufóliával, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe.

Süssük letakarva kb. 40 percig, ezután vegyük le a fóliát, és süssük további 10 percig, hogy a zöldségek picit megpiruljanak.

Melegen tálaljuk, díszítésként pedig aprított petrezselyemmel is meghinthetjük.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon