Almával töltött karaj az ünnepi asztalra: látványos és nagyon finom
A pompás sült beragyogja az ünnepi asztalt, mely az almás tölteléktől ellenállhatatlanul finom, és persze a pecsenyelétől.
A karaj szépsége annak egyszerűségében rejlik. Sok fokhagymával, lisztes bundában pirítjuk le, hogy ne száradjon ki sütés közben. Hozzá válogatott szezonális zöldségekből készítünk ágyat a tepsibe: olyan finomságok kerülnek bele, mint a lila hagyma, a fokhagyma és rengeteg gyökérzöldség.
Az egészet olívaolajjal forgatjuk össze, amire a lepirított karajszeletek kerülnek, majd az egész mehet is be a sütőbe. Tökéletes ünnepi fogás, ami kicsit más, mint a hagyományos receptek, és még gyomorkímélőbb is.
A zöldségeket hámozzuk meg. A krumplikat és a lila hagymát vágjuk hatfelé, a répákat kb. 3 cm-es darabokra, a sütőtököt 3x4 cm-es hasábokra. A fokhagymafej tetejét vágjuk le, hogy látszódjanak a gerezdek.
Tegyünk minden zöldséget egy nagy tepsibe, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük rá az olívaolajat. Alaposan forgassuk össze, majd tegyük félre.
Készítsük elő a karajt. A hússzeleteket finoman klopfoljuk ki, sózzuk és borsozzuk be mindkét oldalukat. Zúzzuk le a fokhagymát, és azt is kenjük a szeletekre.
Kanalazzuk a lisztet tányérba, és forgassuk meg benne a húsokat. Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, majd közepes lángon pirítsuk le a húsokat, oldalanként kb. 2-3 perc alatt. Tegyük át őket a zöldségágyra, a tepsit fedjük le alufóliával, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe.
Süssük letakarva kb. 40 percig, ezután vegyük le a fóliát, és süssük további 10 percig, hogy a zöldségek picit megpiruljanak.
Melegen tálaljuk, díszítésként pedig aprított petrezselyemmel is meghinthetjük.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu