Ünnepi vadas sertéskarajból: így készítve lesz ellenállhatatlan

1
Nyomtatás
Ünnepi vadas cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A vadas tökéletes karácsonyi fogás, mely akkor az igazi, ha a szósz selymes, a hús pedig omlós. Így készítve garantált a siker.

A szaftos étel régi kedvenc, mely tökéletes választás ünnepi és családi összejövetelekre. A pompás fogás készülhet csirkéből, libából, marhából, nyúlból, azonban most sertéshúsból szervíroztuk.

A vadas a szósztól igazán különleges, melyet sokan édesen szeretnek: emiatt egyes receptekben a zöldségek alá cukor is kerül, amit világosbarnára karamellizálnak. Én azonban csak a végén, kóstolás után teszek rá.

A mártás akkor az igazi, ha picit savanykás is, ezért citrom facsart levével is gazdagítható. Ha azonban nem szeretnél beletenni, akkor tálalásnál kínálj mellé citromgerezdet, így mindenki ízlés szerint csorgathat belőle az ételre.

Ünnepi vadas

Ünnepi vadas ct

Hozzávalók 4 személyre

Vadas:

  • 1 kg sertéskaraj
  • 2 fej hagyma (közepes)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 darab sárgarépa
  • 1 darab fehérrépa
  • 1 darab zellergumó (közepes)
  • kevés olaj
  • só és bors ízlés szerint
  • 2 darab babérlevél
  • 2 dl fehérbor (száraz)
  • 8 dl alaplé vagy víz
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt

Plusz ízesítés:

  • citrom ízlés szerint
  • cukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A húsról a hártyás, inas részt távolítsuk el.

A hagymát, fokhagymát, sárgarépát, fehérrépát és zellergumót pucoljuk meg, majd szeleteljük fel a zöldségeket tetszés szerint.

Egy lábasban hevítsünk egy kevés olajat, majd a húst pirítsuk körbe minden oldalán (5-8 perc oldalanként). Ezután szedjük tányérra, és tegyük félre.

A lábasba, amelyben a hús pirult, tegyük bele az előkészített zöldségeket, és pirítsuk 5-8 percig, közben sóval, borssal és babérlevéllel ízesítsük. Ezután adjuk hozzá a bort, alaplét és a mustárt, majd helyezzük bele az elősütött húst, és 1,5-2 óra alatt pároljuk puhára. Közben az elfőtt levet pótoljuk vízzel vagy alaplével.

Amikor a hús megpuhult, tegyük félre és szeleteljük fel.

A tejfölt a liszttel és kevés szafttal keverjük simára.

A mártásból szedjük ki a babérlevelet, majd pürésítsük botmixerrel. Ezután keverjük hozzá a tejfölös keveréket, és főzzük rottyanásig.

A mártást kóstoljuk meg, ha szükségesnek érezzük, ízesítsük cukorral, citrommal vagy sóval és borssal.

A mártást hússal, tésztával, knédlivel, szalvétagombóccal, krumpligombóccal vagy tésztával kínáljuk.

Fotók: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon