Parmezánnal sült burgonya: tökéletes ünnepi köret húsok mellé
A parmezán karakteres íze még egy egyszerű sült krumpliból is képes isteni köretet varázsolni.
Ez a főétel rögtönzésből született, amikor azon morfondíroztam, hogy hogyan tudnám a karajt egy sokadik, de mégis izgalmas formában elkészíteni. Mivel nagy rajongója vagyok a bakonyi szeletnek, adta magát az ötlet, hogy miért is ne játszhatnék el a karajjal és a gombával egy kicsit más variációban is?
Ebből született meg a rétegezett sült karaj, ami egy barna mártásos alapokon nyugvó, párolt gombával vastagon megpakolt szósszal és rengeteg krumplival készül, amiből természetesen a klasszikus, magyar őrölt csemege pirospaprika sem maradhat ki.
Vegyünk elő egy mélyebb tálat a karajnak. A hússzeleteket egyesével sózzuk és borsozzuk meg, illetve az egész fej fokhagymát préseljük le nyomóval, és kenjük be vele a húsokat. A végén hintsük meg a pirospaprikával, öntsünk rá az olívaolajat, és alaposan forgassuk össze a fűszereket a húsokkal, hogy szépen mindet betakarja a pác. Ha kész, tegyük félre, és fólia alatt pácoljuk a húsokat 25 percig.
Amíg a húsok benne vannak pácban, a gombákat mossuk meg, majd vágjuk vékony szeletekre.
Vegyünk elő egy közepes lábost vagy serpenyőt, olvasszunk fel benne 3 dkg vajat, majd szórjuk rá a gombát. Sózzuk és borsozzuk enyhén, majd fedő alatt kezdjük el párolni.
Aprítsuk fel eközben a petrezselymet és adjuk hozzá a gombához. A párolás kb. 10-15 percet vesz igénybe. Ha kész a párolt gomba, készítsük el a barna mártást.
Egy másik serpenyőben olvasszuk fel a másik 5 dkg vajat. Amint felolvadt, keverjük bele kanalanként a lisztet, majd egy percig pirítsuk. Ha kezd színe lenni, akkor kezdjük el fokozatosan hozzáönteni az alaplevet. Folyamatosan keverjük, mert el fog kezdeni besűrűsödni, és így elkerülhetjük a csomósodást.
Amint szép, homogén állagú lesz a mártás, adjuk hozzá a tejszínt, majd a párolt gombát, és pár percig főzzük tovább együtt, hogy az ízek összhangba kerüljenek.
Ha kész, tegyük félre, és készítsük össze a karajt, illetve a krumplit.
A krumplikat hámozzuk meg, vágjuk fel 1,5-2 cm vastag karikákra, és sózzuk meg.
Vegyünk elő egy magasabb falú tepsit, amit béleljünk ki sütőpapírral.
Rétegezzük bele a krumplit és a húst az alábbiak szerint: a tepsi rövidebbik oldalára merőlegesen tegyünk egymásra sréhen egy réteg krumplit, majd 3 szelet karajjal takarjuk be a réteg krumplit oldalról.
Ezután jöhet egy újabb csík krumpli, majd ismét 3 szelet karaj. A tepsi szélére, mint utolsó sor, szintén krumpli kerüljön.
Ha kész a rétegezés, az egészet öntsük le a gombás barna mártással, hogy az egészet szépen betakarja. Ezután egyenletesen szórjuk meg reszelt sajttal, és már mehet is a rakott karaj a sütőbe.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra, és süssük a karajt kb. 60 percig, lehetőleg fólia alatt. Az utolsó 10 percre vegyük le a tepsiről a fóliát, hogy a sajt szépen rápirulhasson a tetejére.
Ha megsült az étel, vegyük ki a sütőből, várjunk kb. 5-10 percet, és már tálalhatjuk is.
Fotó forrása: Horváth Kitti Gabriella/Sóbors