Óriás kagylótészta hamis ricottával töltve: mutatós ünnepi előétel
A karácsonyi menü igazi különlegessége lehet ez a mutatós tésztában tálalt hamis ricotta, amit könnyed előételként kínálhatsz a húsos fogások előtt.
Ha egy minden szempontból különleges ételt készítenél padlizsánból, akkor jobb helyen nem is járhatnál. Ebben az olaszos fogásban a padlizsánt rendhagyó módon hosszában vágjuk szeletekre, tekerjük fel, és töltjük meg egy szintén nem hétköznapi töltelékkel.
A hamis ricottának kesudió az alapja, ezt kell legalább egy órán át forró vízben áztatni, így a ricottához hasonló, krémes állagúra pürésíthető. Ezután ugyanúgy fűszerezhető, mint a tejből készülő változat, és a felhasználási lehetőségeik is megegyeznek. Mivel tejmentes, vegán és laktózmentes étrendbe is beilleszthető.
Készítsük el a paradicsomszószt az ebben a receptben leírt módon.
A padlizsánokat mossuk meg, a szárakat vágjuk le, és egy éles késsel hosszanti irányban vágjunk belőlük vékony szeleteket. Sorakoztassuk őket egy vágódeszkára vagy tálcára, szórjuk meg sóval, és hagyjuk, hogy 15-20 perc alatt kivonja belőle a nedvességet.
Papírtörlővel itassuk fel róluk a folyadékot, helyezzük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, locsoljuk meg kevés olívaolajjal, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük őket 20 percig.
A hamis ricottához tegyünk minden hozzávalót egy aprítógépbe, és dolgozzuk krémesre.
Állítsuk össze a tekercseket: kanalazzuk a paradicsomszószt egy tepsi vagy jénai aljára, és egyengessük el. Kanalazzunk 1-2 evőkanálnyi hamis ricottát minden padlizsánszelet egyik végére, és tekerjük fel őket. Helyezzük illesztéssel lefele a paradicsomszószos tepsibe, takarjuk le fóliával, és süssük őket 20 percig, vagy amíg teljesen megpuhulnak.
Friss bazsalikommal kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu