Szaftos hortobágyi palacsinta darált hússal: így lesz jó sűrű a szaftja

Darált húsos hortobágyi palacsinta cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pörkölttel töltött palacsinta sertés- és csirkehúsból is készülhet. A lényeg, hogy sűrű szafttal kínáld, úgy lesz igazán finom.

A hortobágyi palacsinta régi magyar étek, amit a hagyományos ízek kedvelői örömmel készítenek el otthon, vagy kóstolják meg étteremben. A fogás maradékmentés szempontjából is kiváló, a hétvégi húslevesben főtt húst vagy a megmaradt pörköltet is a palacsintába töltheted. Ha azonban megadnád a módját, akkor frissen dobd össze!

A hortobágyi palacsinta sertés-, pulyka- és csirkehúsból is készülhet, amely darálva, kockázva vagy más módon is a fazékba kerülhet. Egész csirkéből vagy alkatrészeire szedve is összedobhatod, majd a megpuhult húst villával szedd szét, vagy késsel aprítsd össze. Az étel lelke a sűrű szaft, használj hozzá 20%-os tejfölt: ha picit híg, akkor liszttel segíts rá, vagy botmixerrel keverd simára.

Darált húsos hortobágyi palacsinta

Darált húsos hortobágyi palacsinta ct

Hozzávalók 4 személyre

Palacsinta:

  • 12 evőkanál liszt
  • 1 csipet
  • 2 darab tojás
  • 4.8 dl tej
  • 3 evőkanál olaj
  • kevés olaj a sütéshez

Pörkölt:

  • 3 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 70 dkg darált hús (sertés, csirke vagy pulyka)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 1 darab tévépaprika
  • 1 darab paradicsom
  • 2.5 dl víz
  • 400 g tejföl
  • 1 evőkanál liszt (opcionális)
  • tejföl szükség szerint a tálaláshoz
Recept idők

Elkészítés:

Először a palacsintát készítsük el a szokásos módon. A palacsintarecept ide kattintva elérhető!

A hagymát vágjuk finomra, és olajon dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk fehéredésig, közben fűszerezzük sóval és borssal. Amikor a hús lepirult, keverjük hozzá a fűszerpaprikát, paprikákat, paradicsomot, és öntsük fel vízzel (ha szükséges, menet közben lehet pótolni). A pörköltet főzzük 30-40 percig közepes láng felett, gyakran kevergetve. Ezután a pörköltből szedjük ki a paprikákat és a paradicsomot. A húst szűrőlapáttal szedjük tányérra.

A pörkölthöz adjuk hozzá a tejfölt, és forraljuk egybe. Ha nagyon híg, akkor liszttel (1 evőkanál) sűrítsük.

Tálalás:

A palacsintába töltsük bele a húst, 1-2 evőkanál szafttal együtt, majd tetszés szerint csomagoljuk össze. Ezután locsoljuk meg szafttal és tejföllel.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük