Szaftos hortobágyi palacsinta darált hússal: így lesz jó sűrű a szaftja
A pörkölttel töltött palacsinta sertés- és csirkehúsból is készülhet. A lényeg, hogy sűrű szafttal kínáld, úgy lesz igazán finom.
A hortobágyi palacsinta régi magyar étek, amit a hagyományos ízek kedvelői örömmel készítenek el otthon, vagy kóstolják meg étteremben. A fogás maradékmentés szempontjából is kiváló, a hétvégi húslevesben főtt húst vagy a megmaradt pörköltet is a palacsintába töltheted. Ha azonban megadnád a módját, akkor frissen dobd össze!
A hortobágyi palacsinta sertés-, pulyka- és csirkehúsból is készülhet, amely darálva, kockázva vagy más módon is a fazékba kerülhet. Egész csirkéből vagy alkatrészeire szedve is összedobhatod, majd a megpuhult húst villával szedd szét, vagy késsel aprítsd össze. Az étel lelke a sűrű szaft, használj hozzá 20%-os tejfölt: ha picit híg, akkor liszttel segíts rá, vagy botmixerrel keverd simára.
Darált húsos hortobágyi palacsinta
Hozzávalók 4 személyre
Palacsinta:
- 12 evőkanál liszt
- 1 csipet só
- 2 darab tojás
- 4.8 dl tej
- 3 evőkanál olaj
- kevés olaj a sütéshez
Pörkölt:
- 3 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 70 dkg darált hús (sertés, csirke vagy pulyka)
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 darab hegyes erős paprika
- 1 darab tévépaprika
- 1 darab paradicsom
- 2.5 dl víz
- 400 g tejföl
- 1 evőkanál liszt (opcionális)
- tejföl szükség szerint a tálaláshoz
Elkészítés:
Először a palacsintát készítsük el a szokásos módon. A palacsintarecept ide kattintva elérhető!
A hagymát vágjuk finomra, és olajon dinszteljük üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk fehéredésig, közben fűszerezzük sóval és borssal. Amikor a hús lepirult, keverjük hozzá a fűszerpaprikát, paprikákat, paradicsomot, és öntsük fel vízzel (ha szükséges, menet közben lehet pótolni). A pörköltet főzzük 30-40 percig közepes láng felett, gyakran kevergetve. Ezután a pörköltből szedjük ki a paprikákat és a paradicsomot. A húst szűrőlapáttal szedjük tányérra.
A pörkölthöz adjuk hozzá a tejfölt, és forraljuk egybe. Ha nagyon híg, akkor liszttel (1 evőkanál) sűrítsük.
Tálalás:
A palacsintába töltsük bele a húst, 1-2 evőkanál szafttal együtt, majd tetszés szerint csomagoljuk össze. Ezután locsoljuk meg szafttal és tejföllel.
-
2024-03-31 07:52:01
-
2024-03-24 07:52:01
-
2024-01-11 10:32:01
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!