A legpuhább mákos nudli: télen különösen jólesik

Makos-nudli-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mákos nudli a tökéletes jolly joker kaja: egy leves mellett húsmentes főételként is megállja a helyét, de akár desszertnek is beillik.

A krumplinudli szinte minden formában mennyei, hiszen az édes és a sós ízek is jól állnak neki. Édesből talán a mákos a legnépszerűbb, de a diós vagy a prézlis is szuper finom. Sós verzióból is szinte végtelen a lehetőségek tárháza, hiszen bármelyik szószos ételhez elkészítheted köretként.

A receptje pedig egyszerűbb nem is lehetne: az alaphoz mindössze 4 hozzávaló szükséges, ezek a krumpli, a liszt, az olaj és a só. Mivel olaj is kerül a tésztába, tojásra nem lesz szükség, hiszen a zsiradék tökéletesen összetartja, és a nudlik nem főnek szét. Cserébe pedig hűlés után is sokkal puhábbak maradnak, mint a tojással készült változat.

A legpuhább mákos nudli

Makos-nudli

Hozzávalók 4 személyre

  • 500 g héjában főtt krumpli lereszelve
  • 150 g liszt
  • 0.5 tk
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek növényi vajalternatíva
  • 100 g darált mák
  • 2 ek porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagy lábasban forraljunk enyhén sós vizet, majd vegyük a hőfokot alacsonyra, és fedjük le, amíg a nudlikat előkészítjük.

A reszelt krumplit, a lisztet, az olajat és a sót keverjük össze, és 2-3 perc alatt gyúrjunk belőle sima felszínű, ruganyos tésztát. Osszuk 4 egyenlő részre, és lisztezett felületen sodorjunk belőlük ujjnyi vastag, hosszú rudakat. Vágjunk belőlük 5 cm hosszú darabokat, és tenyérrel formázzuk őket úgy, hogy a két végük kissé elvékonyodjon.

Óvatosan dobáljuk őket a forrásban levő vízbe, és 2-3 perc alatt főzzük puhára. Akkor vannak készen, ha már legalább 1 percig a víz felszínén főttek.

Szedjük ki a vízből, és tegyük egy nagyobb edénybe. Kanalazzuk rá a növényi vajalternatívát, és várjuk ki, amíg a forró nudliktól elolvad. Szórjuk rá a darált mákot, a porcukrot és a vaníliás cukrot, és alaposan keverjük össze, de vigyázzunk, ne törjük össze a nudlikat.

Önmagában vagy vaníliasodóval, esetleg vaníliapudinggal fogyasszuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük