Paprikás krumpli helyett főzzél paprikás sütőtököt
Finomabb, és az alakodnak is jót tesz

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ezt az ételt úgy találtam ki, hogy éppen fogyókúráztam (mikor nem?), és természetesen gyorsan kellett valami finomat a család elé tennem vacsorára. Ráadásul, mivel éppen pici gyerekeink voltak - tudjátok, van öt foga, de már mindent ehet - valami olyan vacsorát kellett rittyentenem, ami ilyen adottságokkal is kezelhető.

Mi az az étel, ami a magyar háziasszonynak hirtelen az eszébe jut, mert mindig, minden van hozzá otthon, és gyorsan kész? A paprikás krumpli. És mi van akkor, ha a magyar háziasszony fogyókúrázik, viszont a kisgyerekei miatt tart otthon tököt? Hát, akkor tökből készít paprikás krumplit.

Ez az étel azóta átment a családi receptes könyvbe, vagyis teljes természetességgel készítjük. Nem véletlen: tényleg nagyon finom, és tényleg mindig minden van otthon hozzá, feltéve, hogy éppen sütőtök szezon van. Ráadásul még sokkal gyorsabban el is készül, mint a paprikás krumpli, mivel a tök rekord gyorsasággal képes megpuhulni.

Fiatal tököt válassz!

Érdemes egyébként friss tököt vadászni, mert minél öregebb, annál nehezebb lesz meghámozni. Erről úgy tudunk meggyőződni, hogy a héjába megpróbáljuk belenyomni a körmünket, és ha hagyja magát, akkor jó, megvehetjük, ha nem, akkor inkább nézelődjünk még. Habár, az öreg tök is jó, csak tovább tart megtisztítani, a fiatallal meg simán elbánik egy zöldséghámozó.

Paprikás sütőtök kolbásszal

tökös egytálétel

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 kilogramm sütőtök
  • 1 darab hagyma
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 deciliter víz
  • 1 ízlés szerint
  • 1 ízlés szerint kolbász
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, és megdinszteljük olajon.

Közben a tököt felvágjuk, a magjait kikanalazzuk, és egy zöldséghámozóval megtisztítjuk, majd kockákra vágjuk. Nem kell túlzásba vinni, úgyis szétfő.

Amikor kész a hagyma, rádobjuk a tököt, és rászórjuk a pirospaprikát. Jól megkeverjük, és öntünk rá egy kis vizet. Sózzuk.

Lefedjük, főzzük vagy öt percig. Közben karikára vágjuk a kolbászt, és hozzáadjuk. Azzal is rotyogtatjuk egy ideig, amíg meg nem puhul a tök.

A végén, ízlés szerint krumplinyomóval rusztikusra törhetjük, vagy hagyhatjuk úgy is, ahogy van. Adhatunk hozzá tejfölt, de nem muszáj.

Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük