Egyszerre fűszeres és édes paradicsomlekvár: pirítóson és húsok mellé is tökéletes

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Miközben a lecsónak valót vásároltam a piacon, kicsit több paradicsomot vettem a kelleténél. Érettek voltak, nagyok és gyönyörűek, az egyikbe jól bele is haraptam. Imádom a paradicsomot, úgy eszem, mint az almát, csak egy kicsit megsózom minden falat előtt. 

A családom viszont nem szereti nyersen, de feldolgozott formában szívesen megeszi. Püré, ketchup, leves bármikor jöhet. A paradicsomot a főzés előtt mindenképpen hámozzuk meg, ha leforrázzuk, pikkpakk lejön a héja. 

Édes, csípős és fűszeres

Arra gondoltam, hogy lekvár is készülhetne belőle, kicsit édesen, kicsit csípősen, fűszeresen: amit lehet hús mellé is fogyasztani, de kenyérre is kenni. Kicsit izgultam, hogy milyen lesz a fogadtatása, de szerencsére nagyon ízlett mindenkinek. 

Ennek a lekvárnak egyetlen hátulütője van: elég sok paradicsomot kell hozzá venni, amiből viszonylag kevés lekvár születik. Így vagy azt érdemes megvárni, míg olcsóbban lehet hozzájutni ehhez a zöldséghez, vagy kisebb adagot érdemes készíteni belőle. 

Paradicsomlekvár

paradicsomlekvár recept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 kilogramm paradicsom
  • 2 darab chilipaprika (kicsi)
  • 10 darab bazsalikom (apróra vágott)
  • 25 dekagramm zselésítőcukor
Recept idők

Elkészítés:

A meghámozott paradicsomokat vágjuk félbe, szedjük ki a zöldjüket és a magjaikat, vágjuk őket apróra.

Pici vízzel pároljuk, majd főzzük meg - az elpárolgott vizet folyamatosan pótolva. Tegyünk bele egy kis chilipaprikát. Kevergessük, majd botmixerrel pürésítsük.

Adjuk hozzá a zselésítőcukrot és az apróra vágott bazsalikomot, majd főzzük még fél órát, hogy besűrűsödjön.

Töltsük steril üvegekbe, és hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük