20 perces, krémes paradicsomszósz: tejszínnel összefőzve készül
Hétköznap este is összedobhatod ezt a krémes, isteni szószt, amit aztán tésztával is egybeforgathatsz, de húst is nyakon önthetsz vele.
Az olaszok csirkepörköltjének is nevezett étel, a cacciatore számtalan recept szerint készülhet, a lényege viszont mindnek ugyanaz: a fűszeres paradicsomszószban, zöldségekkel puhult csirkecomb.
Már korábban mutattunk egy időigényesebb receptet, annak a gyorsított verziója az alábbi, ugyanis ez combfiléből készül, és nem kell félidőben a sütőbe tolni, végig a gáztűzhelyen fő. A leggyakrabban gomba és paprika kerül a paradicsomszószba, de vannak olyan változatok, amelyekben olívabogyó is helyet kap.
A kész ételt tésztával érdemes kínálni, teljesen más élmény lesz, mint egy bolognai, és éppen ettől olyan jó!
Forrósítsunk 2 ek. olajat egy serpenyőben. A combok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk.
Tegyük a combokat a forró olajba (valószínű, több adagban férnek majd el), majd süssük őket oldalanként 3-4 percig, míg kívülről picit megpirulnak, aranybarna színt kapnak. (Belül még nem kell átsülniük.) Szedjük őket egy tányérra.
A serpenyőbe öntsük bele a maradék 1 ek. olajat, majd adjuk hozzá a finomra vágott hagymát és összekockázott paprikát. Addig dinszteljük őket, míg puhák nem lesznek, kb. 5 percig.
Ekkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd 1 perc után a fehérbort. Addig főzzük, míg a felére nem redukálódik.
Öntsük fel a paradicsommal, adjuk hozzá az összeszelt gombát, az olasz fűszerkeveréket és a balzsamecetet. Várjuk meg, míg forrásnak indul, majd alacsony lángon főzzük 10 percig.
Tegyük vissza a combokat a szószba (a kiengedett levével együtt), majd fedő alatt (hagyjunk egy kis rést), alacsony lángon főzzük kb. 20 percig, míg a hús átfő, a gomba puha, a szósz pedig sűrű nem lesz. Kóstoljuk meg, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A kész fogást tésztával kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu