Paradicsomos, cukkinis rakott krumpli: hús nélkül is laktató

13
Nyomtatás
paradicsomos-cukkinis-rakott-krumpli-recept
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a paradicsomos, cukkinis rakott krumpli tökéletes alternatíva a húsos változatok helyett. A tejszínnek köszönhetően nagyon szaftos lesz.

A rakott krumpli a magyar konyha egyik klasszikus fogása, amit leggyakrabban kolbásszal vagy tojással készítünk. Ha valami könnyedebb ételre vágysz, turbózd fel a tepsis ételt sok zöldséggel: a cukkini és a paradicsom remekül megy a krumplihoz.

A recept könnyen variálható: adhatsz hozzá például padlizsánt, vagy kipróbálhatod vegán sajttal és tejszínnel is, hogy teljesen növényi alapú legyen az étel.

Ez a fogás nemcsak vegetáriánusoknak ajánlott, hanem mindenkinek, aki szeretné kicsit könnyebbé tenni az étrendjét, miközben nem akar lemondani a csodás ízekről.

Paradicsomos-cukkinis rakott krumpli

rakott-krumpli-cukkinivel-recept

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kg krumpli
  • 2 db közepes cukkini
  • 3 db paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 dl főzőtejszín
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 1 teáskanál bazsalikom
  • 1 teáskanál oregánó
  • ízlés szerint só, bors
  • zsiradék a tepsihez
Recept idők

Elkészítés:

A krumplit héjában főzzük meg enyhén sós vízben. Arra ügyeljünk, hogy ne főzzük túl, mert a sütés során még tovább fog puhulni. Hűtsük le, majd hámozzuk meg, és vágjuk fel fél centi vastag karikákra.

A cukkinit, a paradicsomot és a megpucolt vöröshagymát mossuk meg és szeleteljük fel vékony karikákra. 

A tejszínt keverjük össze sóval, borssal, az áttört fokhagymával és a zöldfűszerekkel.

Egy tűzálló tálat kenjünk ki zsiradékkal, és rakjunk le egy réteg krumplit, arra mehet a cukkini, a paradicsom és a hagyma. Ezt a rétegezést folytassuk addig, amíg minden hozzávaló elfogy.

Öntsük a tejszínt egyenletesen a rétegezett zöldségek tetejére. Szórjuk meg a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben 180 °C-on süssük kb. 25-30 percig, amíg a sajt aranybarnára nem pirul. 

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon