Egyszerű, parmezánnal sült brokkoligratin: könnyű köret húsok mellé

1
Nyomtatás
brokkoli-gratin
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Ez a parmezánnal sült brokkoligratin kiváló köretötlet ünnepi alkalmakra, vagy ha csak egy különleges, de egyszerű fogást szeretnél készíteni.

A brokkoli nemcsak intenzív színéről, de alacsony szénhidráttartalmáról is ismert. A krémlevestől a sült köretig szinte bármilyen fogásnak szuper eleme lehet. Ezúttal egy svájci sajttal és parmezánnal kombinált, sült köretként tálaljuk.

A brokkoli és a sajtok mellett majonéz, citromlé, dijoni mustár, zöldhagyma és alapfűszerek kerülnek bele, és kevesebb mint egy óra alatt az asztalra kerül.

Parmezánnal sült brokkoligratin

brokkoli-gratin2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 1 kg brokkoli
  • 180 g svájci sajt
  • 120 g majonéz
  • 1.5 ek. citromlé
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 3 ek. apróra vágott zöldhagyma
  • őrölt bors
  • 30 g reszelt parmezán
Recept idők

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 190 fokra.

Tegyünk fel egy nagy lábasban sós vizet forrni.

A brokkolit tisztítsuk meg, öblítsük le, majd vágjuk fel kisebb rózsákra. Mehet a szára is.

Amikor a víz felforrt, tegyük bele a brokkolit, és főzzük 2-3 percig magas lángon, amíg élénkzöld színt nem kap. Szűrjük le, majd hagyjuk lecsepegni.

A zöldhagymát mossuk meg, majd vágjuk fel apróra. A sajtokat reszeljük le.

Egy hőálló tálat kenjünk ki olívaolajjal.

Egy másik tálban keverjük össze a majonézt, a citromlevet, a mustárt, az ízlés szerinti őrölt fekete borsot, majd adjuk hozzá a zöldhagymát és a reszelt svájci sajtot.

A keveréket forgassuk össze a brokkolival, majd oszlassuk el a tepsiben. 

Szórjuk meg az egészet a reszelt parmezánnal, majd fedő nélkül tegyük be az előmelegített sütőbe, és süssük kb. 30 percig, vagy amíg a sajt szépen meg nem olvad és enyhén meg nem pirul.

Tálaljuk melegen akár magában, akár sült húsok mellé.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon