
Kiadós és nagyon finom vörösboros sertéspörkölt: sok hagymától lesz sűrű a szaftja
A pörkölt igazi magyaros étel, mely akkor tökéletes, ha a szaftja jó sűrű, tunkolni való.
A székelykáposzta kedvelt hazai étel, mely hagyományosan sertéshúsból készül, de ma már rengetegféle izgalmas változatban ki lehet próbálni. A recept tájegységenként és háztartásonként változik, olykor érdemes letesztelni új verziókat, ilyen a húsgombóccal készült székelykáposzta, vagy a rizzsel dúsított, és még húsmentes receptet is találni. Most egy hagyományosabb verzió kerül nálunk terítékre, melyben a csípős paprikakrém ereje érezteti magát.
Ha már csípős, lehet még emelni a tűzerőt, vagy egyszerűen más alapanyaggal növelni az étel erősségét. A csípős paprikakrém helyett vagy mellé adhatsz chilit, vagy hegyes erős paprikát, jalapeñót. Az elkészült fogás mellé kínálj friss kenyeret és tejfölt!
A különlegesebb hatás kedvéért piríts egy kevés apróra kockázott szalonnát, majd ezzel koronázd meg a csodás ételt.
A húst készítsük elő, vágjuk tetszés szerinti kockákra.
A savanyú káposztát alaposan mossuk át.
A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk finomra.
Egy magas falú edényben forrósítsunk fel kevés olajat, majd dobjuk rá az előkészített hagymát, és dinszteljük üvegesre. Ezután keverjük hozzá a fűszerpaprikát, majd a húst. Az ételhez keverjük hozzá a fűszereket: sót, borsot, babérlevelet és az erős paprikakrémet.
A húst pirítsuk 10-15 percig, közben néha keverjük át. Ezután öntsük hozzá a vizet, és főzzük 20-30 percig, majd adjuk hozzá az átmosott káposztát, és 10-20 perc alatt főzzük készre, közben néhányszor keverjük át. (Ha szükségesnek érezzük, az elfőtt vizet pótoljuk.)
Fotók: Getty Images
@sobors.hu