Hagyományos székelykáposzta rizzsel: füstölt hús is kerül bele

szekelykaposzta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ha még nem tudod, mi legyen az ünnepi menü, készíts székelykáposztát, alig van vele munka, és mindenki szeretni fogja!

Ha karácsony, akkor káposzta, legyen az töltött vagy székely, valamelyiknek ott a helye az ünnepi asztalon. Mi most az egyszerűség kedvéért utóbbi mellett döntöttünk, hiszen a tényleges munka minimális vele, az oroszlánrészét a tűzhely végzi.

Húsból sertéslapockával vagy -combbal érdemes dolgozni, de egy kevés füstölt is kerülhet bele, legyen az csülök vagy szalonna, úgy még finomabb lesz a székelykáposzta. Mi a fűszerezést minimálisra vettük, csak pirospaprika és babérlevél ízesíti a szaftot, de ha egy kicsit pörköltesebb irányba vinnéd, köménnyel is feldobhatod.

Savanyú káposztából vehetsz egész fejet, de gyalultat is, utóbbival könnyebb dolgod lesz. Az a fontos, hogy kóstold meg, mielőtt a húshoz adod, és ha nagyon savanyú, mosd át, mielőtt a lábasba teszed. 

Székelykáposzta rizzsel

szekelykaposzta2

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 fej vöröshagyma
  • 80 dkg sertéslapocka
  • 150 g füstölt szalonna
  • 2 ek zsír
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 db babérlevél
  • 1 kg savanyú káposzta (gyalult)
  • 100 g rizs

Elkészítés:

A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A sertéslapockát kockázzuk össze.

Egy lábasban olvasszuk meg a zsírt, majd dobjuk rá a vöröshagymát, dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a húst és a nagyobb darabokra vágott füstölt szalonnát is, majd pirítsuk fehéredésig a húst, közben sózzuk, borsozzuk.

Szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük össze alaposan a hússal és a hagymával. Mikor elolvadt a paprika, öntsük fel annyi vízzel a húst, hogy éppen ellepje. Adjuk hozzá a babérlevelet, majd alacsony lángon, fedő alatt (hagyjunk egy kis rést mellette) főzzük 30 percig.

A káposztát, ha nagyon savanyú, mossuk át, majd adjuk a húsos alaphoz. Pótoljuk a vizet, hogy ellepjen mindent. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük további 45 percet, míg a hús és a káposzta is megpuhul. 

Ekkor öblítsük át a rizst, majd adjuk a káposztához. Ha kevés a leve, adjunk hozzá 1 bögrényit. Főzzük még 10-15 percig, míg a rizs megpuhul. 

Hűs tejföllel kínáljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük