Aszalt szilvás pulykarolád baconbe tekerve: fantasztikus ünnepi főfogás
Az aszalt szilvás pulykarolád az egyik legfinomabb karácsonyi főétel. A baconnek köszönhetően a hús biztosan nem szárad ki, a töltelék pedig fenségessé teszi.
Ha karácsony, akkor káposzta, legyen az töltött vagy székely, valamelyiknek ott a helye az ünnepi asztalon. Mi most az egyszerűség kedvéért utóbbi mellett döntöttünk, hiszen a tényleges munka minimális vele, az oroszlánrészét a tűzhely végzi.
Húsból sertéslapockával vagy -combbal érdemes dolgozni, de egy kevés füstölt is kerülhet bele, legyen az csülök vagy szalonna, úgy még finomabb lesz a székelykáposzta. Mi a fűszerezést minimálisra vettük, csak pirospaprika és babérlevél ízesíti a szaftot, de ha egy kicsit pörköltesebb irányba vinnéd, köménnyel is feldobhatod.
Savanyú káposztából vehetsz egész fejet, de gyalultat is, utóbbival könnyebb dolgod lesz. Az a fontos, hogy kóstold meg, mielőtt a húshoz adod, és ha nagyon savanyú, mosd át, mielőtt a lábasba teszed.
A vöröshagymát pucoljuk meg, vágjuk finomra. A sertéslapockát kockázzuk össze.
Egy lábasban olvasszuk meg a zsírt, majd dobjuk rá a vöröshagymát, dinszteljük üvegesre. Adjuk hozzá a húst és a nagyobb darabokra vágott füstölt szalonnát is, majd pirítsuk fehéredésig a húst, közben sózzuk, borsozzuk.
Szórjuk rá a pirospaprikát, keverjük össze alaposan a hússal és a hagymával. Mikor elolvadt a paprika, öntsük fel annyi vízzel a húst, hogy éppen ellepje. Adjuk hozzá a babérlevelet, majd alacsony lángon, fedő alatt (hagyjunk egy kis rést mellette) főzzük 30 percig.
A káposztát, ha nagyon savanyú, mossuk át, majd adjuk a húsos alaphoz. Pótoljuk a vizet, hogy ellepjen mindent. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd alacsony lángon, fedő alatt főzzük további 45 percet, míg a hús és a káposzta is megpuhul.
Ekkor öblítsük át a rizst, majd adjuk a káposztához. Ha kevés a leve, adjunk hozzá 1 bögrényit. Főzzük még 10-15 percig, míg a rizs megpuhul.
Hűs tejföllel kínáljuk.
Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors