Székelykáposzta újragondolva: húsgolyóval készül a kedvelt fogás

Székelykáposzta húsgolyóval cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tartalmas fogás húsgombóccal gazdagítva készül, gusztusos és nagyon finom, érdemes nagyobb adagban gyártani, mert másnap még ízletesebb.

A székelykáposzta tartalmas étel: hagyományosan sertéshúsból szokás összedobni, füstölt szalonnával, a fűszerezéssel pedig bátran lehet kísérletezni. Vannak olyan háztartások, ahol babérlevél, tárkony vagy épp csombor kerül a fazékba, ezektől lesz sokkal ízletesebb az étel. Én most annyiban változtattam a recepten, hogy darált húsból készített gombócokkal dúsítottam. Az ételre így is érvényes a szabály, másnap finomabb, ezért bátran készítsd dupla adaggal, ha két napra főznél.

Így is lehet

A székelykáposztát füstölt szalonnával szokás készíteni, így ebbe a receptbe is kerülhet: kockázd apróra, majd a zsírján pirítsd le. Ezután szedd ki a fazékból a szalonnát, és a visszamaradt zsiradékon dinszteld a hagymát. A ropogós szalonnát pedig keverd a darált húshoz, úgy a füstölt finomság a gombócokat teszi különlegessé.

Székelykáposzta húsgolyóval

Székelykáposzta húsgolyóval ct

Hozzávalók 4 személyre

Káposzta:

  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 60 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál fűszerpaprika (húshoz)
  • 0.5 teáskanál őrölt kömény (opcionális)
  • 1 darab tojás
  • 10 dkg rizs
  • 2 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 evőkanál fűszerpaprika (alaphoz)
  • 1 dl víz

Tálalás:

  • tejföl ízlés szerint
  • kenyér ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A savanyú káposztát alaposan mossuk át.

A darált húst keverjük egybe a sóval, borssal, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, tojással és rizzsel. Ezután formázzunk a masszából tetszőleges gombócokat.

A megtisztított hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután szórjunk rá fűszerpaprikát, keverjük el, majd helyezzük a hagymára az átmosott savanyú káposzta felét. A káposztára jöhetnek a húsgombócok, majd a maradék savanyú káposzta és a víz.

Az ételt közepes láng felett, félig lefedve, 35-45 perc alatt főzzük készre.

A húsgombóccal készült székelykáposztát szervírozásnál locsoljuk meg tejföllel, mellé pedig kenyeret kínáljunk.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük