Székelykáposzta újragondolva: húsgolyóval készül a kedvelt fogás
A tartalmas fogás húsgombóccal gazdagítva készül, gusztusos és nagyon finom, érdemes nagyobb adagban gyártani, mert másnap még ízletesebb.
A székelykáposzta tartalmas étel: hagyományosan sertéshúsból szokás összedobni, füstölt szalonnával, a fűszerezéssel pedig bátran lehet kísérletezni. Vannak olyan háztartások, ahol babérlevél, tárkony vagy épp csombor kerül a fazékba, ezektől lesz sokkal ízletesebb az étel. Én most annyiban változtattam a recepten, hogy darált húsból készített gombócokkal dúsítottam. Az ételre így is érvényes a szabály, másnap finomabb, ezért bátran készítsd dupla adaggal, ha két napra főznél.
Így is lehet
A székelykáposztát füstölt szalonnával szokás készíteni, így ebbe a receptbe is kerülhet: kockázd apróra, majd a zsírján pirítsd le. Ezután szedd ki a fazékból a szalonnát, és a visszamaradt zsiradékon dinszteld a hagymát. A ropogós szalonnát pedig keverd a darált húshoz, úgy a füstölt finomság a gombócokat teszi különlegessé.
Székelykáposzta húsgolyóval
Hozzávalók 4 személyre
Káposzta:
- 80 dkg savanyú káposzta
- 60 dkg darált sertéshús (comb vagy lapocka)
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál fűszerpaprika (húshoz)
- 0.5 teáskanál őrölt kömény (opcionális)
- 1 darab tojás
- 10 dkg rizs
- 2 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 1 evőkanál fűszerpaprika (alaphoz)
- 1 dl víz
Tálalás:
- tejföl ízlés szerint
- kenyér ízlés szerint
Elkészítés:
A savanyú káposztát alaposan mossuk át.
A darált húst keverjük egybe a sóval, borssal, fűszerpaprikával, őrölt köménnyel, tojással és rizzsel. Ezután formázzunk a masszából tetszőleges gombócokat.
A megtisztított hagymát vágjuk finomra, majd kevés olajon dinszteljük üvegesre. Ezután szórjunk rá fűszerpaprikát, keverjük el, majd helyezzük a hagymára az átmosott savanyú káposzta felét. A káposztára jöhetnek a húsgombócok, majd a maradék savanyú káposzta és a víz.
Az ételt közepes láng felett, félig lefedve, 35-45 perc alatt főzzük készre.
A húsgombóccal készült székelykáposztát szervírozásnál locsoljuk meg tejföllel, mellé pedig kenyeret kínáljunk.
-
2024-04-30 07:52:01
-
2024-04-20 11:08:01
-
2024-04-14 07:52:02
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!