Ellenállhatatlan édes-savanyú csirke: ananász teszi izgalmassá
Az édes-savanyú csirke ananásszal és kétféle paprikával dúsítva készül, egyszerre édes és pikáns, zseniális fogás, amit megéri kipróbálni.
Ez a sütemény egy rendkívül gazdag, krémes sajttorta, de telis-tele van kókuszkrémmel és ananászdarabokkal, amelyek igazán különlegessé és egzotikussá teszik. És hogy hűek maradjunk a Piña Colada koktélhoz is, egy kis Malibu rummal is megkínáljuk majd a torta krémjét.
Még a forró nyári időszakban is viszonylag könnyen elkészíthető, a sütő végzi a munka nagy részét. A hűtési idő hosszabb, de mint minden jó sajttortának, úgy erre ennek a variációnak is szüksége van.
A sütőt melegítsük elő 160 fokra.
A kekszet törjük össze akár a sodrófás, tasakos módszerrel, akár úgy, hogy aprítógépbe tesszük.
Az ananászkonzervet csepegtessük le. A levét tegyük félre, az ananászt daraboljuk fel. A narancs héját reszeljük le.
Vajazzunk ki egy 23 cm átmérőjű tortaformát. A biztonság kedvéért, noha elég jól zárnak a csatos formák, tehetünk alá 1-2 réteg alufóliát, hogy biztosan ne folyhasson ki a krém belőle.
Robotgépben keverjük össze a darált kekszet, a kókuszreszeléket és a makadámdiót. Aprítsuk apró szemcsésre, kb. 1-2 perc alatt.
A vajat olvasszuk fel, és keverjük össze a kekszes, diós, kókuszos alappal. Ezután az egészet nyomkodjuk bele a sütőformába úgy, hogy az oldalára is jusson 1-2 cm magasságban.
Ezt követően sütőben süssük kb. 8-10 percig, amíg enyhén megpirul. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Egy másik edényben keverjük össze a krémsajtot és a cukrot, közepes fokozaton, ez kb. 3 perc. Egyesével adjuk hozzá a krémhez a tojásokat, majd alaposan keverjük össze. Tegyük bele a kókuszkrémet, a Malibut, a tejet és a narancs héját, majd keverjük össze. Végezetül keverjük hozzá a feldarabolt ananászt is.
A kész keveréket öntsük a tortára, és süssük előmelegített sütőben kb. 1 órán át, vagy amíg a közepe mozgatásra már nem remeg meg úgy, mint a kocsonya.
Ha elkészült a torta, kapcsoljuk le a sütőt, nyissuk ki az ajtaját, és hagyjuk ott kihűlni. A kihűlt tortát vegyük ki a rácsra, és pihentessük további 30 percig.
Ezután tegyük be a hűtőbe egy éjszakára, de legalább 6-8 órára.
A torta tetején lévő díszítéshez egy kisebb serpenyőben keverjük össze az ananászlevet, a keményítőt, a cukrot, és adjuk hozzá a vizet.
Közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük, amíg fel nem forr. További 1 percig főzzük, amíg kissé be is sűrűsödik. Hűtsük le szobahőmérsékletűre, ami kb. 20 perc.
Tálaláskor öntsük rá ezt az elkészült öntetet a torta tetejére, majd tálaljuk.
Fotó forrása: Getty Images
@sobors.hu