Pirított thai tészta roppanós zöldségekkel: a mogyoróvaj teszi krémessé

piritottthaiteszta
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem nehéz ázsiai ízeket és illatokat varázsolnod a konyhádba: mindössze néhány egyszerű hozzávalóra és fűszerre lesz szükséged, és máris készülhet az ínycsiklandó étek.

A gyömbér és a kókusz önmagában is verhetetlen páros, nem véletlenül szerepelnek a legtöbb délkelet-ázsiai étel hozzávalói között, de ha még mogyoróval is kiegészíted, akkor felülmúlhatatlanul gazdag és emlékezetes összhatást kapsz. 

Ebben a tésztában a gyömbér frissen és por formájában is jelen van, így több fronton is élvezheted egzotikus aromáját: minden falatra jut egy kis darab a friss fűszerből, amelyre ha ráharapsz, roppanós textúra lesz a jutalmad, a por pedig a szósz ízének a gazdagítására szolgál. Bátran használd ezt az egészséges, immunerősítő szuperélelmiszert, hiszen - a közhiedelemmel ellentétben - hő hatására sokat veszít az erejéből, és garantáltan nem lesz tőle ehetetlenül csípős az ételed, csupán kellemesen pikáns.

Pirított thai tészta

Piritott-thai-teszta

Hozzávalók 4 személyre

A tésztához:

  • 40 dkg durumspagetti
  • 1 szál póréhagyma
  • 3 ek friss darabolt gyömbér
  • 30 dkg tofu
  • 1 tk
  • 0.5 dl szójaszósz
  • 3 db nagy sárgarépa
  • 2 db nagy lila hagyma
  • 1 db paprika (kápia vagy kaliforniai)
  • 5 ek olívaolaj
  • olaj a tészta pirításához

A szószhoz:

  • 3 ek mogyoróvaj (ízlés szerint sima vagy darabos)
  • 200 ml kókuszkrém
  • 200 ml kókusztej
  • 0.5 dl szójaszósz
  • 1 csipet szárított chili
  • 2 tk gyömbérpor
Recept idők

Elkészítés:

A spagettit törjük félbe (ez ázsiai recept, az olaszok sem fognak megsértődni), és alacsony hőfokon, folyamatos forgatás mellett, olajon pirítsuk aranybarnára. Miután megpirult, öntsük fel bő vízzel, és egy teáskanál sóval kezdjük főzni.

Az apróra vágott hagymát és gyömbért kezdjük el pirítani az olívaolajon, majd adjuk hozzá a kockára vágott tofut, a sót és a szójaszószt, és pirítsuk 5-10 percig, hogy a tofu átvehesse a fűszerek ízét. Adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket is (az a legesztétikusabb, ha mindent csíkokra vágunk), és lefedve pároljuk, amíg nagyjából puhák, de még roppanósak lesznek.

A szószhoz keverjük össze a mogyoróvajat és a kókuszkrémet, majd kisebb adagokban öntsük hozzá a kókusztejet, végül mehet a többi hozzávaló is. Keverjük a párolt zöldségekhez, és adjuk hozzá az idő közben megfőtt tésztát is. Alaposan forgassuk át, hogy a spagettit mindenhol átjárja a szósz.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük