Aranybarnára sült, orosz tésztabatyu – A pirog egészen csodálatos
Cikkek
Isteni, pillekönnyű túrófánk: kelesztés nélkül készül
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Ropogós
Laktató quinoás szivárványsaláta: ebédként is helytáll
Narancsos-csokis márványos sütemény: nagyon omlós a tésztája
Szaftos, darált húsos raguval kevert tészta: gyorsan és egyszerűen készül
Így használd profin a késélezőt: mutatjuk a lépéseket
Sokmagvas kréker pofonegyszerűen: mártogatós mellé a legjobb
Az orosz konyha látványos töltött tésztabatyuja, amit sós és édes töltelékkel is bátran gazdagíthatunk.
Volt nekem egy kedves orosz szomszédom, Masha néni, aki elég gyakran főzött valami olyat, aminek a receptjét a szülőföldjéről hozta magával. Barátkozós, melegszívű asszony volt, mamámmal jó barátnők voltak, gyakran nézték együtt a délutáni szappanoperákat, majd megvitatták az ármányos fordulatait, na, meg a konyhaművészet is mindig terítékre került beszélgetéseik során.
A főzésről hosszú órákon át képesek voltak beszélni, tanultak a másiktól. Masha néni nagyon büszke volt a gyökereire, amikor tehette, meglepett minket hazája ízeivel. Különlegességei közé tartozott ez a házi készítésű töltött tésztabatyu, amit minden jóval megpakolt. Természetesen a receptet megkaptam tőle, igaz, kicsit alakítottam rajta - kezdve a töltelékkel, amit a hűtőben található maradékokból állítottam össze.
A töltött falatkákat a nagy lakomák alkalmával teszik az oroszok az asztalra, de Masha néni reggelire is kínálta, zöldséggel vagy hússal töltötte a tésztát. Tartalmas kis csodák, nagyon laktatóak, eszméletlen finomak, ami miatt pedig még jobban lehet szeretni, hogy a tésztát bármivel tölthetjük. Engedjük szabadon a fantáziánkat, és alkossuk meg a tökéletes tölteléket.
Pirog
Hozzávalók 8 személyre
- 50 dekagramm finomliszt
- 7 gramm porélesztő
- 1 csipet só
- 1 teáskanál cukor
- 2 deciliter langyos víz
- 40 dekagramm darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab fokhagyma (zúzott)
- 300 gramm passzírozott paradicsom
- 1 darab tojás (kenéshez)
- 15 dekagramm vaj
Elkészítés:
A langyos vízben keverjük el a cukrot és az élesztőt, várjunk, amíg felfut.
Nagy keverőtálba öntsük a lisztet, 1 csipet sóval keverjük el. A felfutott élesztőt adjuk a liszthez, a vajjal együtt gyúrjunk belőle egynemű tésztát, amit 1 órára fedjünk le és hagyjunk pihenni.
A duplájára nőtt tésztát lisztezett deszkára tesszük, átgyúrjuk, majd 3 milliméter vékonyságura kinyújtjuk.
A hagymát finomra vágjuk, olajon dinszteljük. Miután a hagyma összeesett, rádobjuk a darált húst, sóval, borssal ízesítjük, mehet rá a zúzott fokhagyma, keverjük meg és pirítsuk a húst.
Amikor a hús lepirult, felöntjük a passatával, gyakran keverve 8-10 percig még alacsony lángon a tűzhelyen hagyjuk.
A kinyújtott tésztát kör formával kiszaggatjuk. A tészta egyik felére kanalazzunk a töltelékből, a másik részét ráhajtjuk, ujjaink vagy egy villa segítségével alaposan lezárjuk a tésztát.
A tetejét megkenhetjük egy darab felvert tojással vagy olvasztott vajjal. Kenés előtt a kis batyuk tetejét szurkáljuk meg villával. Légkeveréses sütőben, 180 fokon 15-20 perc alatt megsütjük a töltött táskákat.
Fotó: Getty Images