Álompuha pisztáciás süti: cukormáz borítja a tetejét
Az omlós kevert tésztában a pisztácia a főszereplő, mennyei lesz, a tetején pedig cukormáz roppan.
Ez a falatnyi nasi garantáltan ellát energiával, ugyanis rengeteg datolya, zabpehely és pisztácia alkotja. Mindhárom alapanyag rostban gazdag, így jó hatással vannak az emésztésre, tovább biztosítanak teltségérzetet, ráadásul a pisztácia fehérjékben és egészséges növényi zsírokban is bővelkedik.
Az energiagolyóba nem kerül finomított cukor, datolya édesíti: ezt le kell pürésíteni, hogy krémes masszát kapj belőle, utána tudod felhasználni. Ha nagyon száraz aszalt datolyával dolgozol, érdemes forró vízbe áztatni 1-2 órára, mielőtt lepürésítenéd.
A kész, megformázott golyókat meghempergetheted durvára vágott pisztáciában, kókuszreszelékben és kakaóporban is.
Ha pörkölt pisztáciával dolgozunk, nincs vele dolgunk, de ha natúrral, akkor 180 fokos sütőben pirítsuk meg 7-10 perc alatt. Tegyük félre hűlni.
A zabpelyhet szórjuk aprítógépbe, daráljuk egészen finomra, tegyük egy tányérra. Járjunk el így a pisztáciával is.
A magozott datolyát is dobjuk a gépbe, és a citromlé felével együtt pürésítsük le, míg krémes pasztát nem kapunk. Adjuk hozzá a ledarált zabpelyhet, pisztáciát, citromhéjat és sót, majd dolgozzuk egybe a masszát. Ha száraz, adjuk hozzá a maradék citromlevet is.
A masszából formázzunk falatnyi golyókat, majd forgassuk őket finomra darált pisztáciába.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu