Nagyon sajtos, omlós pogácsa: kétféle sajttól lesz abbahagyhatatlanul finom
A húsvéti eszem-iszom nagy kedvence a puha tésztájú, nagyon sajtos pogácsa.
A túrós-sajtos kocka bevált finomság, mely mindig óriási sikert arat, soha nem lehet belőle eleget sütni. Bizony, nagyon kapós, ezért megéri dupla adaggal készíteni. A tésztája finom puha, mely több napig is élvezhető.
A túrós-sajtos kocka tetejére a sajt illik a legjobban, de szezámmaggal, köménymaggal vagy sópehellyel is kipróbálhatod. Ha a tészta puhaságát sokáig szeretnéd élvezni, akkor sütés után várj 4-5 órát, majd lefedve tárold.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, forgassuk hozzá a sót és a sütőport, majd a hideg vajat reszelve adjuk hozzá. Ezután a többi alapanyagot is adjuk hozzá, és gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle tésztát. A begyúrt tésztát takarjuk le, és pihentessük 30 percet, de hűtőben is tárolhatjuk egy éjszakát.
A pihentetés után a tésztát borítsuk lisztezett felületre, és nyújtsuk 1 centiméter vastagságúra.
A tojássárgáját és a tejfölt keverjük össze, majd kenjük a tésztára, ezután szórjuk meg ízlés szerint sajttal vagy szezámmaggal. A tésztából vágjunk tetszés szerinti négyzeteket, majd sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután a tepsit toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 15-20 percre, míg szép pirosra sül.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu