![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Klasszikus pulykanyakleves rengeteg zöldséggel és petrezselyemmel - Főételként is megállja a helyét
![pulyakanyak](https://kep.index.hu/1/0/3288/32888/328880/32888092_2520742_8b726bff9b634f18234b671581428a0b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Finom, laktató leves, ráadásul, ha elég ideig főzzük, olyan omlós lesz a hús, hogy magától lejön a csontról.
Biztos vagyok benne, hogy minden családban elhangzott ez a poén, mikor az alábbi receptre került a sor: "Na, ki kér egy nyaklevest?". A pulykanyakleves velejárója volt ez a vicces mondás, jókat nevettünk rajta gyerekként.
Én sosem ódzkodtam az aprólékoktól, belsőségektől, nagymamám számtalan tyúkot és kacsát tartott, ebbe nőttem bele. Sajnos pulykánk nem volt, viszont rajongtunk a belőle készül levesért, így nem egyszer készült nálunk pulykanyakból a vasárnapi leves.
Ha esetleg még nem ettetek pulykanyakat, ne ódzkodjatok tőle, rengeteg hús van rajta, ami olyan omlósra fő, hogy magától lejön a csontról. Ráadásul nagyon gazdaságos választás, nem kerül sokba, mégis nagyon laktató és finom étel készíthető belőle.
Pulykanyakleves
![pulykanyak2](https://kep.index.hu/1/0/3288/32888/328880/32888084_2ae53e064afcaf0592eaddfe49c94ac6_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
- 6 darab pulykanyak
- 3 darab répa
- 3 darab fehérrépa
- 0.5 darab zellergumó
- 1 darab karalábé
- 1 csokor petrezselyem
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab tv-paprika
- 1 teáskanál egész bors
- ízlés szerint só
- 2 liter víz
Elkészítés:
A pulykanyakakat mossuk meg, tisztítsuk meg, ha szükséges, majd tegyük fel 2-2,5 liter hideg vízben főni.
Közben a répát, fehérrépát, karalábét, zellert pucoljuk meg, vágjuk tetszőleges darabokra. A fokhagymát és a hagymát hámozzuk meg, hagyjuk őket egészben. A paprikának vágjuk le a tetejét a csumájával együtt, csak ezt tesszük a levesbe, a többi részét félrerakjuk.
Ha a víz forr, vegyük lejjebb a lángot, adjuk hozzá a sót, borsot, körülbelül egy-másfél órán át főzzük a pulykanyakat fedő alatt, közben a keletkező habot szűrő segítségével szedjük le róla. Másfél óra után adjuk hozzá a zöldségeket.
A zöldségekkel együtt is főzzük még legalább 1-1,5 órát, mikor minden puha, dobjuk bele a csokor petrezselymet, azzal együtt is főzzük még 10-20 percig. Akkor van kész a leves, ha a hús már leválik a csontról. Forrón tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!