Klasszikus pulykanyakleves rengeteg zöldséggel és petrezselyemmel - Főételként is megállja a helyét

pulyakanyak
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Finom, laktató leves, ráadásul, ha elég ideig főzzük, olyan omlós lesz a hús, hogy magától lejön a csontról.

Biztos vagyok benne, hogy minden családban elhangzott ez a poén, mikor az alábbi receptre került a sor: "Na, ki kér egy nyaklevest?". A pulykanyakleves velejárója volt ez a vicces mondás, jókat nevettünk rajta gyerekként. 

Én sosem ódzkodtam az aprólékoktól, belsőségektől, nagymamám számtalan tyúkot és kacsát tartott, ebbe nőttem bele. Sajnos pulykánk nem volt, viszont rajongtunk a belőle készül levesért, így nem egyszer készült nálunk pulykanyakból a vasárnapi leves.

Ha esetleg még nem ettetek pulykanyakat, ne ódzkodjatok tőle, rengeteg hús van rajta, ami olyan omlósra fő, hogy magától lejön a csontról. Ráadásul nagyon gazdaságos választás, nem kerül sokba, mégis nagyon laktató és finom étel készíthető belőle.

Pulykanyakleves

pulykanyak2

Hozzávalók 6 személyre:

  • 6 darab pulykanyak
  • 3 darab répa
  • 3 darab fehérrépa
  • 0.5 darab zellergumó
  • 1 darab karalábé
  • 1 csokor petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 darab tv-paprika
  • 1 teáskanál egész bors
  • ízlés szerint
  • 2 liter víz
Recept idők

Elkészítés:

A pulykanyakakat mossuk meg, tisztítsuk meg, ha szükséges, majd tegyük fel 2-2,5 liter hideg vízben főni.

Közben a répát, fehérrépát, karalábét, zellert pucoljuk meg, vágjuk tetszőleges darabokra. A fokhagymát és a hagymát hámozzuk meg, hagyjuk őket egészben. A paprikának vágjuk le a tetejét a csumájával együtt, csak ezt tesszük a levesbe, a többi részét félrerakjuk.

Ha a víz forr, vegyük lejjebb a lángot, adjuk hozzá a sót, borsot, körülbelül egy-másfél órán át főzzük a pulykanyakat fedő alatt, közben a keletkező habot szűrő segítségével szedjük le róla. Másfél óra után adjuk hozzá a zöldségeket.

A zöldségekkel együtt is főzzük még legalább 1-1,5 órát, mikor minden puha, dobjuk bele a csokor petrezselymet, azzal együtt is főzzük még 10-20 percig. Akkor van kész a leves, ha a hús már leválik a csontról. Forrón tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük