Zöldséges-korianderes quinoasaláta: fitt, nyári ebéd

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahogy megyünk bele a nyárba, egyre inkább a salátákra korlátozódik az étkezésem. Már a munkahelyemen is szinte csak azt eszem, pedig légkondicionált irodában dolgozom. 

Mielőtt megosztom a receptet, néhány szót szólnék az egyik hozzávalójáról, a korianderről. Én ugyan nagyon szeretem, de a koriander - a kaporhoz hasonlóan - nagyon megosztó fűszernövény.

Miért megosztó?

A salátába a zöldje kerül, és bár kinézetre hasonlít a petrezselyemre, ha megszagoljuk, azonnal érezni fogjuk a különbséget. Az illata kicsit citromos, aromás, ez az, amihez hozzá kell szokni. Ezt az ízhatást kedvelik vagy utasítják el sokan.

Mihez illik, hogyan használjuk a koriandert?

A koriandert a közel-keleti és az ázsiai konyhában többféle fűszerrel együtt használják, ezek közül kiemelkedik a menta, valamint a római kömény, amelyekkel különösen jól harmonizál. A koriander aromája és vitamintartalma gyorsan elillan, ezért mindig a főzés végén, frissen szórjuk az ételre. 

A receptben szereplő saláta könnyen és gyorsan, akár reggel, munka előtt is elkészíthető maximum fél óra alatt. 

Zöldséges quinoa saláta korianderzölddel

quinoa saláta recept

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 150 gramm quinoa
  • 1 darab uborka
  • 0.5 kilogramm paradicsom
  • 1 darab citrom leve
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 marék koriander
Recept idők

Elkészítés:

A quinoát kétszeres mennyiségű sós vízben negyed óráig főzzük, majd lefedve hagyjuk 15 percet állni. Utána mossuk át és csepegtessük le.

A zöldségeket kockázzuk fel, a koriandert vágjuk apróra, keverjük össze a quinoával. Sózzuk, borsozzuk, öntsünk rá olívaolajat és facsarjuk rá a citrom levét.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük